Gaat Gaia-X een werkende Europese cloud opleveren? Experts zijn kritisch…
Volgens cloud- en cybersecurity-expert Bert Hubert gaat Gaia-X nooit een werkende Europese cloud opleveren, zelfs niet indirect. Volgens Gaia-X zelf is dat ook nooit de bedoeling geweest.
Het vooruitzicht van Gaia-X was en is nog steeds aantrekkelijk: een federaal Europees cloudplatform dat groot genoeg is om de marktdominantie van de Amerikaanse hyperscaleproviders uit te dagen en te voldoen aan de behoeften op het gebied van datasoevereiniteit van bedrijven. Met Gaia-X moest een Europees raamwerk en standaarden voor clouddiensten ontwikkeld worden. Het project loopt al enige jaren, maar levert volgens experts nog weinig praktische resultaten op.
“Het doet me pijn om dit te schrijven, maar Gaia-X is een schadelijke en dure afleiding”, begint Hubert zijn kritiek in zijn blogpost. Hij stelt dat dit cloudinitiatief nooit een ‘Europese cloud’ gaat opleveren. Ook niet via de indirecte route van het faciliteren van een ondergrond voor concrete cloudaanbieders, die dan dus niet van Amerikaanse bodem zijn.
Begin dit jaar al liet de CEO van Nextcloud zich in vergelijkbare zinnen uit over Gaia-X. “Ik denk niet dat Gaia-X een toekomst heeft. Het is eigenlijk een papieren monster dat helaas geen enkele impact zal hebben op de markt.”
Te weinig vooruitgang
Volgens Hubert laat Gaia-X weinig vooruitgang zien. “Als we kijken naar de Gaia-X standaarden die tot op heden zijn geschreven, dan vinden we een willekeurige verzameling van documenten die maar half af zijn en die niet gaan over de must-have cloud-native operations.” Hij pleit ervoor om de stekker te trekken uit Gaia-X. Daarbij moet dan niet alles afgeschreven worden, want er valt wel lering te trekken uit het werk dat tot op heden is verricht. “Een volledige post-mortem van Gaia-X kan ons waarschijnlijk veel dingen leren.”
Een van de leerpunten is volgens hem dat Gaia-X te zeer een top-down aangelegenheid is. “Grote bedrijfsentiteiten werden lid, maar er was niemand bij betrokken die ooit persoonlijk cloudgebaseerde diensten had uitgerold.” “Alle toekomstige initiatieven zouden zo snel mogelijk zelfhosting moeten zijn, waarbij de waarde van gestandaardiseerde diensten moet worden aangetoond door deze in de productie te gebruiken. Hierdoor blijft iedereen gefocust op het doel.”
Gaia-X heeft echter ook hard gewerkt aan ‘Data Spaces’, schrijft hij verder. “Ik denk dat ze dit momenteel belangrijker vinden dan de inspanningen in de cloud. Net als bij het cloudwerk leveren de inspanningen van Data Spaces echter geen implementeerbare service op. Het creëert echter wel een woordenstroom waarmee uiteindelijk een dergelijke dienst kan worden opgebouwd.”
Doel is data- en cloudsoevereiniteit
De organisatie achter Gaia-X heeft al een reactie gegeven op de kritiek van Hubert. Daarbij wordt de inhoud van de blogpost tegengesproken. Het is nooit de bedoeling geweest dat met Gaia-X een EU-cloud gebouwd zou worden. “De missie is het creëren van een federatieve open data-infrastructuur gebaseerd op Europese waarden met betrekking tot data- en cloudsoevereiniteit”.
Om dat doel te realiseren, ontwerpt en implementeert Gaia-X een architectuur voor het delen van data die algemene standaarden omvat voor datadeling, best practices, tools en governancestructuren. “Het vormt ook een EU-verankerde federatie van cloudinfrastructuur en datadiensten, waaraan alle 27 EU-lidstaten zich hebben gecommitteerd,” aldus de verklaring van Gaia-X.
Lees ook: