Digitale weerbaarheid
Nieuws

‘Geen directe aanleiding voor smartphoneverbod ministerraad’

Beeld: Shutterstock

Minister Judith Uitermark van Binnenlandse Zaken en verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD heeft geen informatie dat ministers tijdens de ministerraad zijn afgeluisterd, zei ze vrijdag voor aanvang van het wekelijkse kabinetsberaad. Een dag eerder kwam naar buiten dat premier Dick Schoof alle elektronica zoals smartphones in de ban heeft gedaan tijdens de ministerraad, met het oog op mogelijke spionage.

Zekere voor het onzekere

Het beleid heeft niets te maken met de verhuizing van het ministersoverleg naar het Catshuis. Het is al ingevoerd bij de allereerste vergadering van het nieuwe kabinet, zegt Uitermark daarover. Ze weet niet wat de afwegingen zijn geweest van het vorige kabinet om mobieltjes en iPads niet te verbieden bij de vergadering.

Het gaat om “het zekere voor het onzekere willen nemen. En echt willen veiligstellen dat daar waar we staatsgeheime informatie met elkaar bespreken, die zo veilig mogelijk wordt besproken. Dus volgens mij is dit een heel zorgvuldige en goede manier”, zegt Uitermark. “Het is ook best lastig, je moet alles weer van papier doen. Het is even wennen.”

Ze noemt de maatregel “verstandig in de huidige tijd waarin we weten dat er veel gehackt en afgeluisterd wordt”. Ze heeft geen informatie over een “directe aanleiding” voor de invoering van het verbod.

Je moet alles weer van papier doen. Het is even wennen.
Minister Judith Uitermark van BZK

‘Vanzelfsprekende maatregel’

“Ik heb misschien iets meer ervaring met dat soort dingen. Voor mij wat het een volstrekt vanzelfsprekende maatregel”, zei Schoof tegen media kort voor de ministerraad. Hij was eerder de baas van de inlichtingendienst AIVD. Bij de AIVD en MIVD mogen al jaren mobiele telefoons niet mee naar binnen om spionage te voorkomen.

“Ik denk dat het goed is dat we het nu doen”, zegt minister David van Weel (Justitie) over de maatregel. “En daar helpt natuurlijk mee dat we een premier hebben die een heel groot veiligheidsbewustzijn heeft, die weet wat er allemaal kan gebeuren via een telefoon.” Het niet meenemen van de telefoon in de vergadering komt volgens hem bovendien “de gesprekken ten goede”. (ANP/Redactie)

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren