Geen financiële ondersteuning voor open source communitiy’s
Het reguleren of financieren van open source community’s is niet opportuun, schrijft staatssecretaris Szabó voor Digitalisering in de Verzamelbrief digitalisering december 2024, die hij 8 januari aan de Eerste Kamer heeft gestuurd.
Het is niet dat de staatssecretaris het belang van open source community’s ontkent. ‘Het belang van een open source community is dat een breed publiek kan meekijken op de broncode van software die openbaar is gemaakt. Dat biedt vertrouwen omdat onafhankelijke personen, dat wil zeggen personen die geen belang hebben bij de werking van de software, van buitenaf kunnen zien hoe software werkt.’
Onafhankelijkheid
Maar Szabó vindt dat onafhankelijke, vrijwillig georganiseerde community’s niet beperkt moeten worden in hun functioneren door financiële kaders vanuit de overheid. ‘Open source community’s zijn nu geen verantwoording schuldig aan wie dan ook, niet alleen juridisch maar ook niet financieel. Dat maakt hen breed toegankelijk en biedt hen onafhankelijkheid in hun functioneren. Te veel regelen en sturen in de wens naar zekerheid gaat ten koste van deze brede toegankelijkheid en de onafhankelijkheid, en schiet daarmee het doel voorbij’, aldus de staatssecretaris in zijn brief aan de Kamer.
Vragen Eerste Kamer
Bijna twee jaar geleden hadden twee leden van de Eerste Kamer, te weten Caspar van den Berg (VVD) en Hendrik-Jan Talsma (ChristenUnie) de staatssecretaris gevraagd of er een ondergrens kon worden gedefinieerd voor open source community’s en hoe dit juridisch verankerd zou kunnen worden. Ook vroegen ze financiële ondersteuning van community’s mogelijk was.
Lees ook: