‘Geen overzicht datakoppelingen bij overheid’
Hoe lopen de gegevensstromen binnen de overheid? Het overzicht dat de minister van VenJ het afgelopen jaar gaf, nodigde uit tot nader onderzoek. _*Een vooruitblik op het iBestuur Congres 2016: Dutch iDesign | Smart Government*_
Dimitri Tokmetzis | correspondent Data & Transparantie | de Correspondent
Tokmetzis onderzoekt met Correspondent-collega Maurits Martijn hoe gegevensstromen bij de overheid lopen. “Niemand weet welke gegevensverzamelingen er allemaal zijn en welke gegevens worden uitgewisseld binnen de overheid.” Tijdens het iBC laat hij resultaten van het onderzoek zien en houdt hij een pleidooi voor overzicht en transparantie.
Januari 2015 vroeg de Kamer aan de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie om een overzicht van zogenaamde koppelingen van databestanden bij de overheid. Tokmetzis: “VenJ gaf dat overzicht in een weinig verhelderend Excel-bestand: onmogelijk er wat mee te doen.” Hij ging er zelf mee verder. Vulde het aan met informatie van andere bronnen, zoals het College Bescherming Persoonsgegevens en maakte de inventarisatie visueel op een kaartje. Vervolgens organiseerde hij een hackathon om te kijken hoe die informatie gestandaardiseerd kon worden: wat heeft de overheid aan informatieverzamelingen, wie is daar verantwoordelijk voor en waarmee zijn die databases gekoppeld?
Opvallend vindt hij hoe moeilijk het is om aan de juiste gegevens te komen. “Ambtenaren die ik spreek, zeggen: ‘Wij weten zelf ook niet wat we allemaal verzamelen.’ De database van het CBP is verouderd: de registratie is slecht gestandaardiseerd en er is te weinig capaciteit. Wat intussen wel duidelijk is: er zijn veel meer databestanden dan men denkt. En dan hebben we alleen naar de ministeries gekeken.”
Spaghetti
Het onderzoek biedt een update van iOverheid (WRR, 2011), tevens inspiratiebron voor Tokmetzis. “Dat heeft me op het spoor gezet naar gegevensstromen te kijken.” Het WRR pleitte voor een beter beheer en een hoogwaardigere informatiehuishouding. “Daar raken we alleen maar verder van weg”, constateert hij. “De spaghetti aan informatiestromen wordt alleen maar groter. Het is in ieders belang dat dit transparanter wordt. Voor ambtenaren zelf, maar vooral voor de burger. Als er iets fout gaat, dan weet je bij welke instanties je moet aankloppen.” Sessie voor mensen die met die overheidsdatabases werken en zij die erover beslissen.
Het is niet alleen zorgelijk dat er geen overzicht is over de informatiehuishouding bij de overheid. Bijkomstig is dat deze troebelheid de “Big Five” in de kaart speelt om zodoende heel veel belastinggeld te blijven verdienen aan niet werkende overheids applicaties. Stoppen die praktijken en wel snel s.v.p.?
We schieten er niets mee op…
De beerput gaat nog verder open en onwelriekende praktijken gestimuleerd door de perverse financiële prikkels bij overheidsaanbestedingen en slecht uitgevoerd opdrachtgeverschap zorgen ervoor de de BV Nederland hiermee achteruit gaat in plaats van vooruit. Dat wenst U als overheid niet en wenst de belasting-betaler ook niet.
Maak pas op de plaats en neem dit soort onderzoek ter harte, het wordt integer uitgevoerd, en men heeft er verder geen belangen bij dan het beschermen van de Nederlander en de Overheid als beschermheer.
Politiek heeft hier niets mee te maken, het is puur “informatica” boerenverstand gebruiken. WRR 2011 is toe aan een grondige “update” voorzien van de laatste empirische waarnemingen.
“Smart Government” is een mooie term, maar voordat je het bent…
Ik zie een smart government overigens niet zonder minister van informatiehuishouding Nederland (ICT minister) , want hoe wil men de politieke kaders en wetgeving handhaven zonder hier 1 specifieke hoofdverantwoordelijke aan te kunnen spreken?