Gerard Sanderink (66), oprichter en eigenaar van Centric, rijdt nog iedere dag vanuit Twente naar het hoofdkantoor van Strukton in Maarssen. Hij is verknocht aan zijn geboorteregio. Om een bijdrage te leveren aan de toekomst van Twente richtte hij vorig jaar de Stichting Gerard Sanderink op. Na de zomer volgt de opening van het Sanderink Technology Center.
Gerard Sanderink: “Ik wil graag iets nalaten aan de maatschappij.”
Het is zijn levenswerk: in 1992 legde Gerard de fundamenten van Centric en in de jaren die volgden bouwde hij op eigen kracht zijn bedrijf uit door autonome groei en overnames. Ook Antea Group en Strukton mag hij tot zijn bedrijven rekenen. Wat hem drijft? Gerard: “Ik wil bewijzen dat dingen beter, anders kunnen. Dat ik samen met anderen dingen voor elkaar kan krijgen. Geld verdienen is daarbij niet mijn drijfveer. Ik wil graag met mensen iets neerzetten en de waardering van mensen uit mijn omgeving is me veel meer waard. Ik vind het dan ook belangrijker om samen met mijn collega’s een organisatie te leiden die zekerheid biedt aan klanten en medewerkers.” Het was de directe aanleiding voor het oprichten van de Stichting Gerard Sanderink.
“Ik vind maar twee dingen belangrijk: ik wil dat de continuïteit van mijn ondernemingen bij mijn overlijden niet in gevaar komt door successierechten. En ik wil graag iets nalaten aan de maatschappij. Met het oprichten van de Stichting geef ik hier invulling in. In mijn testament staat dat ik het eigendom van mijn overnemingen overdraag aan de Stichting Gerard Sanderink. Het dividend van de bedrijven investeert de Stichting in de toekomst van Twente. Enerzijds door te investeren in een Technology Center, anderzijds door het verstrekken van beurzen aan talentvolle studenten.”
Werkgelegenheid creëren
Met de teloorgang van de textielindustrie en de teruggang van de metaalindustrie en de elektrotechnische industrie kent Twente één van de hoogste werkloosheidspercentages in Nederland. Gerard: “In Twente zijn uit Saxion en de Universiteit Twente veel kansrijke technologiebedrijven ontstaan, die relatief klein blijven. Ik wil die bedrijven helpen zich verder te ontwikkelen, zodat er in Twente weer een volwaardige industrie ontstaat. Het Technology Center kan een innovatiecentrum zijn dat als innovatieversneller gaat dienen voor talentvolle jonge technici. Het innovatiecentrum, de potentiële spin-offs, de doorstartende ondernemingen en de op te zetten ontwikkelfaciliteit voor kleine serieproductie, kunnen worden beschouwd als toekomstige, regionale broed- en werkplaats.
Met uiteindelijk extra werkgelegenheid als gevolg.” Om een goede start te maken zullen de eigen ondernemingen van Gerard Sanderink er ook onderzoeken inbrengen die normaal gesproken bij de eigen R&D-afdelingen plaatsvinden. Gerard: “Ik wil bijvoorbeeld onderzoek laten doen naar sensortechnologie voor metingen aan objecten als rails en wegen, waarbij software informatie geeft over de toestand van die objecten. Of naar aandrijfsystemen van auto’s en treinen, of het beheer en sturen van objecten op afstand, zoals bruggen en gebouwen. Ooit had ook Philips een technology center, dat bekend stond als een smeltkroes van ideeën. Er was geen druk om iets op te leveren. Ik vind dat te vrijblijvend. Het onderzoek moet daadwerkelijk iets opleveren waar bedrijven wat mee willen. Door studenten van de Technische Universiteit en Saxion samen te brengen, krijg je het beste van twee werelden: technisch vernuft gecombineerd met commercieel inzicht.”
Binden van afstudeerders aan lokale bedrijven
Om studenten uit de regio te ondersteunen reikt Gerard ook studiebeurzen uit. De eerste negen beurzen zijn al toegekend. Gerard: “Om mee te kunnen in de researchwereld, moet je op tijd afgestudeerd zijn. Ik kies er daarom voor om talentvolle en gemotiveerde studenten te ondersteunen van wie de ouders het niet breed hebben. Dankzij de beurs hoeven zij naast hun studie niet te werken en kunnen zij zich volledig richten op hun studie. We vragen wel een tegenprestatie: de studenten moeten na hun afstuderen enige tijd in Twente blijven wonen en werken en zich op die manier verbinden met de regio. Als we in Twente de juiste werkgelegenheid creëren, verdwijnt de noodzaak om naar het westen te verhuizen voor een baan.” Want dat Twente een geweldige woonomgeving is, staat voor Gerard buiten kijf: “Twente wordt gekenmerkt door een coulisselandschap met veel bos en uitgestrekte velden. Het is een prachtig gebied om te leven. Het geeft me rust.”
Over de ondernemingen van Gerard Sanderink
Gerard Sanderink is zijn ondernemerschap gestart met Centric, een bedrijf dat is uitgegroeid tot één van de meest vooraanstaande aanbieders van informatie-technologie in Nederland. De laatste jaren heeft Centric uitbreiding gezocht in vooral Europa, met vestigingen in Noorwegen, Zweden, Duitsland, België, evenals een ontwikkelcentrum in Roemenië. Advies- en ingenieursbureau Antea Group is sinds eind 2005 onderdeel van het Sanderink-concern. Strukton is eind 2010 aangekocht en is met drie divisies eveneens internationaal actief in de realisatie van infrastructuur, te weten rail, civiel en gebouwen. Ook is Gerard Sanderink eigenaar van Dutch Solar Systems en Mafo, dat industriële wasmachines en scheepsdeuren voor marineschepen produceert.