TNO, CWI en AIVD verwachten dat datasets die nu versleuteld worden opgeslagen over enkele jaren niet meer als veilig kunnen worden beschouwd. Kwantumcomputers zijn dan mogelijk al al krachtig genoeg om cryptografische standaarden te breken. Op 4 april verschijnt een handboek over veilige quantumcommunicatie.
Organisaties moeten snel beginnen met de overstap naar een qantumveilige omgeving. | Beeld: Shutterstock
Vanwege de langdurige en complexe transitie naar kwantumveilige versleuteling is het volgens TNO belangrijk dat organisaties snel beginnen met de overstap naar een qantumveilige omgeving. Een nieuw handboek voor de overstap naar qantumveilige communicatie wordt 4 april gepresenteerd en uitgereikt. Staatssecretaris Van Huffelen krijgt het eerste exemplaar overhandigd. Dit gebeurt dan op de bijeenkomst ‘Overstap naar quantumveilige communicatie’ in Den Haag, die is georganiseerd door TNO, CWI en de AIVD.
Het Handboek moet organisaties helpen die werken met gevoelige informatie die wordt versleuteld.
Op 4 april vindt in Den Haag een symposium plaats waarin de belangrijkste lessen en adviezen uit het handboek worden toegelicht. Ook wordt besproken hoe de Nederlandse overheid de overgang naar post-qwantum cryptografie voor zich ziet. Als afsluiting is er een paneldiscussie waarin verschillende experts en ervaringsdeskundigen zich buigen over de vraag “hoe nu verder?”.
Geschreven door cryptologen
Cryptologen van die drie organisaties hebben het handboek van zo’n zeventig pagina’s geschreven. Onderzoeksorganisatie TNO, wetenschapsinstituut CWI en inlichtingendienst AIVD willen hiermee organisaties helpen die werken met gevoelige informatie die wordt versleuteld. Het gaat om overheidsinstanties, maar ook om bedrijven en dan met name die in de vitale sector.
Kamervragen
het handboek was in september 2022 al aangekondigd in reactie op Kamervragen van de VVD naar aanleiding van het bericht dat het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) vier encryptie-algoritmes had gekozen die tegen de rekenkracht van kwantumcomputers waren opgewassen.