Intentieverklaring Federatief Datastelsel ondertekend
Tijdens de de IBDS-Stelseldag hebben departementen, uitvoeringsorganisaties en bronhouders, in aanwezigheid van staatssecretaris Szabó, de intentieverklaring Federatief Datastelsel (FDS) getekend. Met deze verklaring bevestigen ze hun voornemen om data in te zetten voor het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en om te werken volgens de uitgangspunten van het FDS.
Bijna alle Basisregistraties hebben aangegeven te gaan deelnemen aan het Federatief Datastelsel: Belastingdienst, Centraal Bureau voor de Statistiek voor Statistiek (CBS), het Waterschapshuis, Kadaster, Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), TNO, Interprovinciaal Overleg (IPO), Unie van Waterschappen, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en de ministeries van BZK, Financiën en VRO.
Belangrijke stap
‘Met data als kern van een moderne overheid moeten we ervoor zorgen dat we op het juiste moment over de juiste gegevens beschikken. Alleen zo kunnen we beter en sneller besluiten nemen en burgers en bedrijven optimaal ondersteunen’, aldus de staatssecretaris. ‘Met de ondertekening van de intentieverklaring voor deelname aan het Federatief Datastelsel maken we de samenwerking concreet, waarbij de betrokken partijen beloven de nieuwe standaarden toe te passen. Dit is een belangrijke stap richting een beter verbonden en efficiëntere digitale overheid.’
Raamwerk FDS gereed
‘Het raamwerk voor het FDS is inmiddels gerealiseerd’, zegt Ronald Slomp, programmamanager FDS bij het ministerie van BZK. ‘Met vertegenwoordigers van de huidige basisregistraties en andere experts zijn de deelnamevoorwaarden, de belangrijkste standaarden en kaders voor data- en servicekwaliteit opgesteld. Met het tekenen van de intentieverklaring zetten we een belangrijke volgende stap en benadrukken we het belang van het gezamenlijk verder ontwikkelen van het afsprakenstelsel in 2025.’
Uitbreiding
De volgende stap is uitbreiding van het FDS met geschikte datasets van de 200 sectorregistraties (datasets met een wettelijke basis).
Begin 2025 komt er een eerste gesimuleerde versie van het FDS beschikbaar. Hiermee wordt gedemonstreerd hoe de standaarden die randvoorwaardelijk zijn voor gegevensdeling, in samenhang moeten worden geïmplementeerd.
Lees ook: