Blog

Interne discussie uitgelekt bij MinFin

Interne online platformen als Yammer en Pleio maken het gemakkelijk om kennis uit te wisselen en organisatiebreed discussies te voeren. En om te lekken.

Interne online platformen als Yammer en Pleio maken het gemakkelijk om kennis uit te wisselen en organisatiebreed discussies te voeren. Ze kunnen enorm krachtig zijn voor een organisatie en de samenwerking. Maar er schuilt ook een risico in: informele (?) interne discussies worden op schrift vastgelegd en zijn daardoor een gemakkelijk te kopiëren en lekken. Dat lijkt nu gebeurd te zijn bij het ministerie van Financiën.

(Lees: Ambtenaren woedend op staatssecretaris Weekers op Joop.nl )

Lekken is van alle tijden en op zich is het niet verrassend dat ook uit interne discussieplatforms wordt gekopieerd en gelekt. Iemand die toegang heeft tot dat netwerk (hoogstwaarschijnlijk een medewerker dus) kopieert de tekst en stuurt het naar een contact bij de pers. De reden daarvoor zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen maar collegiaal is het niet. Ambtenaren zijn er niet voor politieke spelletjes.

Behalve de storm en discussie die er zal ontstaan in de media is er echter nog een ander risico: dat collega’s niks meer tegen elkaar durven te zeggen uit angst dat hun uitspraken straks in de krant staan. De interne discussie valt stil. Er is geen mogelijkheid meer om uit te wisselen, om als organisatie het gesprek aan te gaan over de storm die nu ontstaat. De interne crisis zal er alleen maar groter door worden.

Omgaan met transparantie

We moeten er rekening mee houden dat de wereld (en de overheid) steeds transparanter wordt. Dat geldt voor bedoelde en bewuste openbaarheid, maar ook voor onbewuste en onbedoelde openbaarheid, zoals in dit geval (zie ook mijn eerdere opiniestuk daarover). Dat is de realiteit van dit tijdperk. De vraag is hoe we ermee omgaan en hoe we een incident als deze duiden.

Online discussie- en samenwerkplatformen worden steeds belangrijker voor de werking van organisaties. Ook dat is een gegeven. Het zal gemakkelijk blijven om te lekken. De eerste vraag die we moeten stellen is: waarom wil een medewerker lekken? Maar de tweede vraag is: waarom is dit nieuws? Binnen organisaties vinden discussies plaats, is onenigheid, hebben sommigen het altijd al eerder of beter geweten … is dat nieuws?

De waarde van discussiëren

Organisaties zullen transparanter worden en we zullen meer gaan zien van de meningen van ambtenaren, zowel bewust (via twitterende ambtenaren) als onbewust (via lekken). De buitenwereld krijgt beter in beeld hoe interne discussies verlopen en dat er afwijkende meningen zijn. Wat echter niet verandert is wat aan het eind van de discussie formeel naar buiten wordt gebracht. Dat is het verschil tussen formeel en informeel.

Blijf ze voeren dus, die interne discussies. Het is een teken van een gezonde organisatie, zelfs als daar rotte appels tussen zitten.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren