Japan en de EU trekken de onderlinge samenwerking flink aan

Japan en de EU trekken de onderlinge samenwerking flink aan, met name op digitaal gebied. Zo is er bijvoorbeeld een intentieverklaring opgesteld voor de ontwikkeling van quantumtechnologie waar vandaag de handtekeningen op komen van Henna Virkkunen — de EU vice-president voor Tech Soevereiniteit, Veiligheid en Democratie — en van Minoru Kiuchi — de Japanse minister voor Wetenschaps- en Technologiebeleid.
Gisteren organiseerde gastland Japan het derde Digital Partnership Council. Sinds de eerste editie in 2022 zijn diverse initiatieven gestart gericht op onderzoek, op de dialoog over wet- en regelgeving en over de afstemming van standpunten in diverse internationale overlegstructuren. De EU en Japan benadrukken dat in deze periode van geopolitieke onzekerheid de samenwerking van groot belang is. Samen kunnen ze economische zekerheid creëren door kritische digitale technologieën veilig te stellen. De samenwerking helpt ook om te komen tot een waardengedreven aanpak van wereldwijde digitale governance.
Halfgeleiderindustrie versterken
Tijdens de conferentie zijn afspraken gemaakt op een groot aantal aandachtsgebieden. Zo hebben beide partijen opnieuw bevestigd hoe belangrijk gezamenlijk onderzoek naar halfgeleidertechnologie is, net als het versterken van de toeleveringsketen voor deze industrie door middel van informatie-uitwisseling en het inrichten van vroegtijdige waarschuwingssystemen.
Er zijn afspraken gemaakt voor uitbreiding van het gezamenlijk onderzoek op het gebied van 5G/6G-netwerken en diensten. Het project 6G MIRAI-HARMONY bijvoorbeeld heeft tot doel kunstmatige intelligentie in te zetten voor gebruikersvriendelijkere communicatie.
Verder blijven Japan en de EU samen doorwerken aan de ontwikkeling van dienstverlening rond digitale identiteit en vertrouwen. Het accent ligt daar op interoperabiliteit. Ook is er een werkgroep in oprichting die zich gaat buigen over betere uitwisseling van data en de interoperabiliteit van data spaces.
Effectief toezicht op online platformen
Bescherming van fundamentele rechten van gebruikers is voor beide economische grootmachten een belangrijk aandachtspunt. Door uitwisseling van informatie over beleidsontwikkelingen willen ze komen tot een effectief toezicht op online platformen en waarborgen voor eerlijke digitale markten.
Ook op het gebied van cybersecurity werken de EU en Japan nauw samen in het kader van de EU-Japan Cyber Dialogue, met name als het gaat om de beveiliging van kritieke infrastructuur en productbeveiliging. Zo versterken ze de gezamenlijke initiatieven voor de bescherming van onderzeese kabels als onderdeel van veilige, robuuste en duurzame wereldwijde verbindingen.
‘We hebben in Tokio het sterke digitale partnerschap tussen de EU en Japan verder uitgebreid’, zegt Virkkunnen in een persverklaring.’Het is nu belangrijker dan ooit om onze samenwerking op het gebied van kerntechnologieën te verdiepen en zo de wederzijdse concurrentiekracht te waarborgen. Dit strategische partnerschap heeft echte economische betekenis voor zowel de EU als Japan. Ik kijk ernaar uit om het verder te ontwikkelen.’
De volgende editie van het EU-Japan Digital Partnership Council staat gepland voor 2026 in Brussel. De EU is met meer landen Digital Partnerships als onderdeel van de Digital Compass strategy. Die heeft tot doel eenheid en verbinding binnen Europa en met de rest van de wereld te bewerkstelligen. Sinds 2022 zijn in dat kader ook Digital Partnership aangegaan met Zuid-Korea, Singapore en Canada.