Overheid in transitie
Nieuws

Kamer wil vinger aan de pols houden bij inkoop AI-toepassingen

De overheid moet zoveel mogelijk gebruikmaken van in Europa ontwikkelde toepassingen en open-source oplossingen. | Beeld: Shutterstock

Bij de inkoop van GenAI-oplossingen moet zoveel mogelijk gebruik gemaakt gaan worden van in Europa ontwikkelde toepassingen en open-source oplossingen. Dat is uitgangspunt in de nog niet gepubliceerd Nederlandse Digitaliseringsstrategie (NDS), maar ook de wens van diverse leden van de commissie Digitale Zaken. Dit bleek tijdens het debat in de commissie van 30 juni jl.

Digitale soevereiniteit staat hoog op de agenda bij de Kamer. ‘Als de overheid gebruik maakt van soevereine generatieve Al in plaats van Big Tech-oplossingen, komt dit ten gunste van onze weerbaarheid, onze strategische autonomie, de privacy van onze burgers en de volwassenheid van de Nederlandse en Europese markt’, stelt NSC-Kamerlid Six-Dijkstra in zijn motie Soevereine AI. Ook zou een gezamenlijke inkoop van soevereine Al-tools in veel gevallen significant goedkoper uitpakken dan het afnemen van pakketten van hyperscalers.

De motie werd gesteund door de PvdA, ChristenUnie en D66.Het kabinet wordt gevraagd jaarlijks te rapporteren over de vorderingen met de overheidsbrede samenwerking op soevereine AI. Daarbij moet specifiek inzichtelijk gemaakt worden hoe gehoor wordt gegeven aan het NDS uitgangspunt om zoveel mogelijk gebruik te maken van in Europa ontwikkelde toepassingen en open-source oplossingen.

Nog niet duidelijk is wanneer over de motie gestemd gaat worden in de Tweede Kamer.

NDS voor zomerreces naar de Tweede Kamer

Staatssecretaris van Marum wil de NDS nog voor het zomerreces naar de Tweede Kamer sturen. PvdA-Kamerlid Kathmann hamerde er in het overleg op om met een samengevoegde investeringsagenda te komen, als onderdeel van de NDS, liefst voor de verkiezingen. Of dat lukt is de vraag. De staatssecretaris wil hier aan meewerken, maar sprak over ‘einde van het jaar’.

De commissie Digitale Zaken wil in ieder geval beter zicht krijgen op de kosten die gepaard gaan met digitalisering bij de verschillende departementen. Tijdens het debat beloofde de staatssecretaris in het kader van de begroting vanaf 2026 met een overzicht van voorgenomen en te verwachte grote ICT-uitgaven te komen.

Financiering IDO’s

Kathmann deed nog een verwoede poging om de bezuiniging op de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) terug te draaien. Ze diende de motie Houd IDO’s overeind in waarin de regering gevraagd werd structureel extra middelen beschikbaar te  stellen. De IDO’s zijn volgens haar nu de dupe van de bezuinigingen op bezuiniging op gemeentelijke subsidies (SPUKS). De staatssecretaris hield echter voet bij stuk, het blijft een verantwoordelijkheid van de gemeenten.

Lees ook:

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren