Digitalisering en democratie
Nieuws

Kennisbank DigiToegankelijk gelanceerd

De Kennisbank DigiToegankelijk geeft overheidsmedewerkers en leveranciers van digitale producten handvatten om hiermee aan de slag te gaan.

De nieuwe Kennisbank Digitale Toegankelijk bundelt informatie die beschikbaar is. Er staan antwoorden in op veelgestelde vragen en praktische tips over digitale toegankelijkheid, bijvoorbeeld over de toegankelijkheidsnorm (WCAG) en de wetgeving voor digitale toegankelijkheid.

Overheidsorganisaties hebben nog veel werk te verzetten. Uit het Dashboard DigiToegankelijk blijkt dat de toegankelijkheid van de meeste websites en apps nog verbeterd kan worden. Voor meer dan 10.000 overheidswebsites en -apps is zelfs nog geen toegankelijkheidsverklaring opgesteld, schat DigiToegankelijk in.

De kennisbank geeft overheidsmedewerkers en leveranciers van digitale producten handvatten om met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan.

Wekelijks nieuwe artikelen

De eerste release bevat 50 procent van de geplande content. De rest volgt de komende weken. Ook daarna blijft de kennisbank groeien, op basis van vragen uit de praktijk. Het team achter de kennisbank bestaat uit toegankelijkheidsexperts en redacteuren. Zij zorgen dat elk artikel inhoudelijk klopt en in lijn is met de wetgeving. Zo vind u op kennisbank.digitoegankelijk.nl snel een antwoord op je vraag, óf een betrouwbare verwijzing naar meer informatie.

Over DigiToegankelijk

  • DigiToegankelijk helpt Nederlandse overheidsorganisaties om digitaal toegankelijk te worden, door informatie te geven over hoe dat moet, te ondersteunen met hulp en advies en door inzichtelijk te maken hoe organisaties hieraan werken.
  • Het team van DigiToegankelijk wordt bemenst vanuit Logius, ICTU en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zij zorgen voor de website digitoegankelijk.nl en het register met toegankelijkheidsverklaringen, en voor handreikingen en tools.
  • DigiToegankelijk organiseert ook webinars en heeft een helpdesk voor persoonlijk contact en advies. Ook is er een openbaar dashboard om als individuele organisatie én als samenleving te volgen hoe het ervoor staat met de digitale toegankelijkheid van de overheid.
  • Hans Donkhorst (pers.titel) | 28 juni 2023, 12:14

    Waar de tekst gaat over voldoen aan de wet, gaat het enkel en alleen over die ene wet.
    De overheid creëert ook hier weer eilandjes, waar belanghebbenden weinig of niets aan hebben.
    Het wordt tijd om digitalisering in de breedte te beschouwen en beschrijven met juridisch perspectief. Maak duidelijk wat het effect is op de rechtsverhouding en hoe daarmee om te gaan.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren