Digitalisering en democratie
Nieuws

Mastodon-omgeving overheid breidt uit naar alle overheidsorganisaties

Schermafdruk Mastodon Overheid
Schermafsdruk van social.overheid

De Nederlandse overheid wil de eigen server Mastodon Overheid per 2025 aanbieden aan alle overheden. Dat meldt het ministerie van BZK. Inmiddels is de Nederlandse overheid 1 jaar aanwezig op Mastodon, via de eigen server Mastodon Overheid.

Het platform wordt gezien als publiek alternatief voor commerciële online sociale media platformen. Tot nu toe wordt de inzet van Mastodon gezien als pilot. Aanvankelijk begon de pilot met twintig organisaties, inmiddels zijn er veertig overheidsorganisaties aangesloten. Ze communiceren er met burgers, bedrijven, en gebruiken het voor pers- en public relations-activiteiten.

Het streven is om Mastodon Overheid vanaf 2025 aan te bieden aan alle overheidsorganisaties en alle overheidslagen als een gemeenschappelijke voorziening van de overheid zo schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken op de website Digitale Overheid. “Zo draagt het bij aan de vermindering van verspreiding van desinformatie, en aan de afname van afhankelijkheid van commerciële sociale media platformen. Dit versterkt digitale autonomie en een veilige en betrouwbare informatievoorziening. En dat kan het vertrouwen van mensen in de digitale wereld vergroten.”

Betrokkenheid en veiligheid

Deelnemers van de pilot noemen vooral de betrokkenheid en positieve interactie met de community op Mastodon, maar ervaren ook goede bescherming van de privacy voor gebruikers en goede veiligheid en herkenbaarheid (authenticiteit) van accounts van de Nederlandse overheid. Als verbeterpunt wordt het beperkte bereik van de doelgroep genoemd. Ook de integratie van Mastodon in processen en tooling voor sociale media en webcare worden als verbeterpunt gezien.

Geïnteresseerde overheidsorganisaties kunnen bij ICTU nog een account aanvragen voor de pilotfase, die tot december 2024 loopt.

Klik HIER om de Mastodon site bekijken

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren