Blog

Met de nadruk op volledig digitaal!

Op het iBestuur Congres ‘Net als in de film’ kondigde minister Stef Blok aan dat de overheid in 2017 volledig digitaal is. Het onderwerp was lange tijd trending bij de congresgangers. De bezoekers steunden duidelijk de ambities van de minister met ICT in zijn portefeuille.

De ambitie is aan de ene kant behoorlijk hoog. 2017 is niet erg ver weg en er is veel te doen. Aan de andere kant kan er in de nabije toekomst misschien wel meer dan we nu denken. Ik vraag me dan ook af of er al serieus wordt nagedacht over de effecten van een volledig digitale overheid. Wellicht hebben we in de nabije toekomst geen ambtenaren meer nodig en kan het werk helemaal door computers en robots worden gedaan. Is deze ambitie wel haalbaar?

Labyrint

Bij de woorden ‘volledig digitale overheid’ schoot in mijn herinnering een uitzending van het tv-programma Labyrint van 5 december 2012. Niet de meest gelukkige dag voor waarheidsgetrouwe verhalen, maar toch. Deze uitzending ging over de voorspelling van George Dyson, wetenschapshistoricus, dat computers belangrijker zullen worden dan mensen. Er kwamen in deze uitzending tal van ontwikkelingen aan bod om dat beeld te toetsen. Het is de moeite waard om de uitzending in het geheel te bekijken maar zeker rond de twaalfde minuut komt de rol van overheid nadrukkelijk aan bod. In het algemeen voorziet George Dyson dat computers de wereld wel eens beter zouden kunnen besturen dan wij mensen. Er zijn talloze momenten geweest in onze geschiedenis waar regeringen dat niet zo goed hebben gedaan.

Lerende computers

Daarna komt de lerende of intelligente computer aan bod. Veel van de huidige ontwikkelingen in ICT gaan over meer rekenkracht en meer informatie. In veel opzichten blijft dat het uitvoeren van taken die door mensen zijn bedacht. Dat het ook anders kan bewijst Luc Steels van de Universiteit van Berlijn. Hij is ervan overtuigd dat computers zelfstandig intelligenter kunnen worden door het ontwikkelen van een taal. In beeld komen twee robots die samen een nieuwe taal ontwikkelen. Ze ontwikkelen eigen woorden, concepten en begrippen. Erg fascinerend om te zien. Maar eerlijk gezegd zie ik deze computers en robots niet zomaar het werk van alle ambtenaren over nemen en zeker niet voor 2017.

Een volledig digitale overheid is voor nu nog wat hoog gegrepen. Aan de andere kant is het reëel genoeg om je er iets bij voor te stellen en dat maakt me benieuwd. Wat zou u er van vinden als computers de baas worden?

Sander de Graaf houdt zich als programmamanager Business Development & Innovatie vooral bezig met visievorming en het productbeleid om de dienstverlening van gemeenten over meerdere kanalen aan burger en bedrijf te optimaliseren. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar zaakgericht werken en meerkanaals dienstverlening. Momenteel is hij nauw betrokken bij het ontwikkelen van de visie van Centric op de dienstverlening van lokale overheden, te weten ‘Het verbinden van een compacte en nabije overheid’.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren