Overheid in transitie
Onderzoek

Minder IT’ers ingehuurd bij 100.00+ gemeenten

Het percentage kosten voor de inhuur van personeel daalde van 32 naar 23 procent. | Beeld: Shutterstock

Gemeenten met meer dan 100.000 inwoners hebben het afgelopen jaar aanzienlijk minder IT’ers ingehuurd dan eerdere jaren. Dat blijkt uit de jaarlijkse ICT Benchmark Gemeenten van M&I/Partners. De gemiddelde kosten voor ICT per inwoner zijn gestegen van 106 naar 109 euro per inwoner.

In het jaarlijkse rapport biedt M&I/Partners een diepgaand inzicht in de ICT-kosten en -ontwikkelingen bij Nederlandse gemeenten, waarbij de belangrijkste trends worden belicht. Opvallend is dat de ICT-personeelskosten zijn gestegen met 1 euro per inwoner, naar 54 euro per inwoner. Het aantal medewerkers in automatiseringsfuncties nam toe, met name systeembeheerders, die essentieel zijn voor het beheren van steeds complexere ICT-omgevingen.

Grote opdracht voor gemeenten

Wat opvalt, is dat er geen toename is van het aantal informatiemanagementfuncties, terwijl daar voor gemeenten juist een grote opdracht ligt. ‘Door ontwikkelingen als nieuwe wetgeving, burgerparticipatie, de energiecrisis en digitale ambities, hebben gemeenten meer behoefte aan informatiemanagement. Toch blijft het aantal informatiemanagementfuncties onveranderd. Dat maakt het moeilijker om regie te voeren op het werk van vandaag en dat van morgen’, aldus M&I/Partners in een persbericht.

Minder inhuur

Het percentage kosten voor de inhuur van personeel daalde van 32 naar 23 procent. M&I/Partners verklaart dat gemeenten met meer dan 100.000 inwoners aanzienlijk minder zijn gaan inhuren. ‘De grotere gemeenten blijken meer eigen personeel te hebben aangetrokken, met als gevolg een afname van de inhuur van 39% binnen de formatie.’ Ook voor de uitvoering van IT-projecten was er fors minder inhuur nodig, zo’n 20%.

M&I/Partners verwacht dat de stijgende ICT-kosten zich de komende jaren zullen voortzetten.

De kosten voor software zijn echter wel toegenomen, van 36 naar 37 euro per inwoner. Dit is deels te verklaren door de invoering van de Omgevingswet, waarvoor veel gemeenten nieuwe vergunningensystemen en andere gerelateerde software moesten aanschaffen. Daarnaast zijn de prijzen voor servervirtualisatie gestegen, met name door VMware-producten die zo’n 10% duurder werden na de overname door Broadcom. In de toekomst worden verdere stijgingen van softwarekosten verwacht.

Kosten infrastructuur

Ook de kosten voor infrastructuur stijgen, met 1 euro per inwoner. Dit wordt verklaard door hogere productiekosten als gevolg van duurdere grondstoffen. Het gaat hierbij om hardware zoals werkplekken en mobiele telefoons. Bovendien bevinden veel gemeenten zich momenteel in een fase waarin werkplekken en apparaten moeten worden vernieuwd, aldus M&I/Partners.

Toekomstbeeld

M&I/Partners verwacht dat de stijgende ICT-kosten zich de komende jaren zullen voortzetten. Dit komt onder andere door nieuwe Europese wetgeving en technologische ontwikkelingen die gemeenten dwingen verder te investeren in digitale infrastructuur en beveiliging. ‘Daarnaast zal de verwachte economische crisis in het zogenaamde ‘Ravijnjaar’ 2026 de financiële druk verder vergroten, terwijl de vraag naar digitale transformatie blijft groeien.’

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren