Ministerie van Sociale Zaken moet stiekem verzamelde gegevens vernietigen

Het ministerie van Sociale Zaken moet onrechtmatig verzamelde persoonlijke gegevens van moslims vernietigen. Dat moet over twee maanden gebeuren, zodat mensen nog de tijd hebben om in te zien wat er over hen is bijgehouden, zegt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder van de overheid.
Geheime rapporten
Het gaat om gegevens die tussen 2016 en 2019 zijn verzameld bij stiekeme onderzoeken, waarvan moskeeën en hun leden niet op de hoogte waren. Het ministerie wilde daarmee het salafisme en radicalisering in kaart brengen. De voormalige minister van Sociale Zaken Karien van Gennip had vorig jaar twaalf mensen een excuusbrief gestuurd.
Volgens de AP zijn zeker 31 mensen onderzocht. In de rapporten over hen staan namen, opleidingen, werkgevers en religieuze denkbeelden. In die verslagen staan ook de namen van honderden anderen.
Discriminerend
In een verklaring zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen: ‘De levens van onschuldige mensen zijn in kaart gebracht, zonder dat zij dat wisten. Niet door een inlichtingendienst of de politie, maar door een ministerie. Dit was fout en discriminerend.’
Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat Van Gennip al eerder heeft toegezegd dat de onrechtmatig verkregen gegevens na het onderzoek van de AP worden verwijderd. Op verzoek van de toezichthouder wordt daar nog twee maanden mee gewacht, om de mensen om wie het gaat de gelegenheid te geven inzage te krijgen in de verzamelde gegevens. ‘SZW heeft ook een uitgebreid reflectietraject doorgelopen met moslimgemeenschappen.’
Lees ook:
De letterlijke toepassing van de verplichting om te vernietigen levert m.i. een conflict op met de doelstellingen van de Archiefwet.
De Archiefwet ziet ook op het behoud van informatie over onrechtmatig overheidshandelen. Te denken valt ook aan de (latere) informatiebehoefte van belanghebbenden om gevolgen te ontkrachten of mocht (alsnog) tot compensatie worden overgegaan.
Vernietigen kan in dit geval ook inhouden dat de toegankelijkheid wordt beperkt en van strenge maatregelen wordt voorzien terwijl de wezenlijke belangen worden geborgd.