De Tweede Kamer ging akkoord met het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars zonder toestemming van patiënten inzage geeft in hun medische dossiers. Om fraude op te sporen. Maar waar hebben we het dan over?
Nauwelijks een week nadat de minister zich publiekelijk liet voorstaan op onze morele superioriteit, staat ze weer met de poten in de modder. Tussen fraudeurs en oplichters van eigen bodem: zorgverleners en hun patiënten. Als dat geen domper is. Daarom ruim baan voor de crime fighters. De Tweede Kamer ging akkoord met het wetsvoorstel dat zorgverzekeraars zonder toestemming van patiënten inzage geeft in hun medische dossiers. Zoals gezegd: om fraude op te sporen. Maar waar hebben we het dan over?
Op een nationale zorgbudget van 73 miljard euro werd vorig jaar volgens onderzoek door instellingen, zorgverleners, tussenpersonen en patiënten samen voor 11,1 miljoen gefraudeerd. De zorginstellingen bijvoorbeeld waren goed voor 65 procent (!) van de valse facturen. De patiënten zelf streken 1,4 miljoen euro ten onrechte op; veelal onbedoeld want verdwaald in het declaratieproces. Zo bezien hebben we het eigenlijk over 1,4 miljoen aan administratieve lasten; nog geen splinter van het bureaucratische juk dat we met zijn allen dragen. Bovendien eenvoudig op te lossen zonder dat de zorgverzekeraar zijn neus in onze dossiers hoeft te steken. Een sterk vereenvoudigd declaratieproces – lees: los dat pgb-drama nou eens op want driekwart van de fraudegevallen betrof pgb-uitbetalingen – en laat zorgverlener en patiënt elkaars declaraties controleren als er een raar luchtje aan hangt. Kortom, buitenproportioneel dit wetsvoorstel.
Je zou bijna denken dat er een relatie is met het aflopen op 1 januari 2018 van het verbod op winstuitkering voor zorgverzekeraars. Binnenkort debatteert de Kamer over verlenging van dat verbod. VVD en D66 zijn tegen: zij vinden dat zorgverzekeraars investeerders moeten kunnen aantrekken. En dan is het handig om te weten welke patiënt geld gaat kosten en welke winst oplevert. Dat zou je bijna denken, maar dat denken we natuurlijk niet. Want ook onze zorgverzekeraars zijn moreel superieur.