Blog

Naïef

In de naïeve beginjaren van de OV-kaart kregen studenten de ene na de andere boete omdat ze in tram of trein niet hadden ingechekt. De afgelopen weken werd duidelijk waarom ze wél moeten inchecken.

In de naïeve beginjaren van de OV-kaart kregen studenten de ene na de andere boete omdat ze in tram of trein niet hadden ingechekt. Ze begrepen er niks van: ze hadden toch een OV-abonnement? Alle ritten van het hele jaar al vooruít betaald! Dan hoef je toch niet elke rit in te checken.

De afgelopen weken werd duidelijk waarom ze wél moeten inchecken: zodat de speurneuzen van DUO hun gangen na kunnen gaan als die vermoeden dat de student nog gewoon thuis woont en ten onrechte een basisbeurs voor uitwonende ontvangt. Schurken en ladelichters, zeker, ook een fraude van 162 euro per maand kan niet door de beugel.

Maar speel dan open (OV-) kaart! Op de eigen website stelt Translink dat het koppelen van persoons- en kaartgegevens uitsluitend het verbeteren van de service ten doel heeft en dat reisgegevens alleen worden gedeeld bij een strafvordering door Justitie en alleen als die vordering voldoet aan de regels van de wet. En dat is in geval van de DUO-actie nog maar zeer de vraag. Een eerste rechter oordeelde anders.

Die privacyverklaring van Translink is net zo ontroerend naïef als bijvoorbeeld de bezweringen van de wetgevers dat de medische gegevens in patiëntendossiers, de metadata van telefoon- en internetgebruik of bijvoorbeeld de vangst uit de sleepnetten van de inlichtingendiensten niet voor andere doeleinden zullen worden gebruikt dan wettelijk bepaald.

Overigens lijkt het raadzaam dat Translink na 25 mei volgend jaar meer terughoudendheid betracht. Voor je het weet kwalificeert de Autoriteit Persoonsgegevens het niet volgens de regels van de wet delen van reisgegevens van honderden klanten als een zuiver AVG’tje. En volgt er een maximale boete van 20 miljoen euro, want met opzet en voorbedachte rade.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren