Vandaag start de FAIR beslisnota uitdaging. Dat kondigen het Nationaal Archief, IMI en Woogle-Uva aan in het Nationaal Archief. De challenge is gericht aan alle departementen. De winnaar wordt in de herfst bekendgemaakt.
FAIR publiceren
De digitale toegankelijkheid van Woo-documenten kan beter, constateerde het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) onlangs. Voor het Nationaal Archief, IMI en Woogle, de Woo-zoekmachine van de UvA, reden om een challenge op poten te zetten. Welk departement slaagt het beste in het FAIR publiceren van beslisnota’s?
FAIR staat voor findable, accessible, interoperable, reusable. Volgens artikel 2.4.3 van de Woo moet een document machineleesbaar zijn (voor de vindbaarheid), voorzien van relevante metadata (zodat het document vindbaar is en te koppelen aan andere data) en het moet voldoen aan de Europese richtlijnen voor toegankelijkheid en herbruikbaarheid.
UvA-onderzoeker Maarten Marx deed eerder in opdracht van ACOI onderzoek naar de digitale toegankelijkheid van documenten die de overheid publiceert onder de Woo.
Score van 100 %
Om de FAIR uitdaging te winnen, moeten beslisnota’s en besluiten op een Woo-verzoek van een ministerie aan een aantal eisen voldoen. Zo moet ieder document digital born zijn. Het is dus geen scan, maar bijvoorbeeld vanuit Word geëxporteerd naar PDF-formaat. Daardoor leest een computer hetzelfde als een mens (in tegenstelling tot scans, waar een computer vrijwel niets mee kan). Een andere eis is dat het document met een score van 100 procent door pdfchecker.nl komt, doordat het voldoet aan de WGAG 2.1 toegankelijkheidseisen. Daarmee is het ook meteen goed herbruikbaar.
Verrassende prijs
De uitdaging gaat dus puur over de vorm van de documenten en heeft niets te maken met de inhoud of het platform waarop ze openbaar worden gemaakt. De winnaar wordt in de herfst van 2024 bekendgemaakt en wacht een verrassende prijs.
Lees ook: