Nederland is een nieuw initiatief voor betere ICT-beveiliging rijk. Het eind september aangekondigde alarmsysteem opgezet vanuit bedrijfsleven is sinds 14 februari live. Bedrijven en organisaties kunnen meldingen over kwetsbaarheden ontvangen, waarbij heel Nederland wordt bestreken. Ook NCSC is betrokken bij het nieuwe meldpunt.
“Het Nederlands Security Meldpunt heeft vanaf de start een landelijke dekking. We leveren informatie over daadwerkelijk kwetsbare systemen niet alleen aan partijen die zich actief registreren, maar ook ongevraagd naar organisaties die dit (nog) niet hebben gedaan”, stelt grondlegger Frank Breedijk. Hij is CISO bij Schuberg Philis, manager van het Cyber Security Incident Response Team (CSIRT) bij het DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure), en nu ook secretaris van het meldpunt. Dat nieuwe alarmsysteem voor digitale dreigingen is opgezet door het DIVD, Connect2Trust, NBIP (Nationale Beheersorganisatie Internet Providers), SURFcert, Ams-IX en AbuseIO.
Pubiek-private samenwerking
Vier van de zes initatiefnemers hebben banden met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC), een onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. De rest is onafhankelijk. “Publiek-private samenwerking is noodzakelijk om als Nederland voldoende slagkracht te kunnen organiseren tegen de toenemende digitale dreiging”, zegt Hans de Vries, directeur van het Nationaal Cybersecurity Centrum (NCSC). “We werken er hard aan om informatie breder beschikbaar te maken en werken daarin graag samen met private initiatieven, zoals het Meldpunt.”
DIVD-directeur Chris van ‘t Hof legt uit dat er vanuit die vrijwilligersorganisatie al veel dreigingsinformatie wordt gedeeld. “Met de meeste van de aangesloten organisaties delen we al lijsten met IP adressen en gevonden kwetsbaarheden, elk voor hun eigen achterban om onze meldingen door te zetten”, stelt hij in het persbericht over de officiële start van het meldpunt. “Met het Security Meldpunt wordt duidelijk wie welke achterban kan bedienen en kunnen we organisaties in Nederland beter helpen hun kwetsbaarheden te fixen. Dergelijke privaat-publieke samenwerking is volgens mij uniek in de wereld.”