Bij de ontwikkeling van 5G trokken Chinese bedrijven het initiatief naar zich toe, dat wil de Europese Commissie niet nog eens laten gebeuren met 6G. Nederland wil daar graag nauw bij betrokken worden. Het ministerie van EZK en de Topsector ICT steunen het Groeifondsvoorstel van TNO en partners voor het realiseren van het Future Networks Services programma.
Nederland wil bij de ontwikkeling van 6G een internationale toppositie gaan innemen. | Beeld: Shutterstock
Mobiele netwerken zijn een motor achter de snelle digitalisering van onze samenleving en dragen bij aan de groei van ons verdienvermogen, is een breed gedeelde opvatting. Nederland wil bij de ontwikkeling van 6G een internationale toppositie gaan innemen.
Doelstellingen
Vier doelstellingen staan in Future Networks Services programma (FNS) centraal:
- Het intellectueel eigendom en productie van intelligente 6G antenne technologie en optische componenten.
- Een prominente rol in de ontwikkeling van nieuwe algoritmen, methodieken en softwaremodules
- De ontwikkeling betrouwbaar, slim, digitale soeverein en duurzaam netwerk
- Nieuwe economische activiteiten voor grote bedrijven, MKB en start-ups
Het Groeifondsvoorstel wordt ingediend in de derde aanvraagronde van het Nationaal Groeifonds, die begin 2023 sluit. Bedrijven en kennisinstellingen uit de sector worden opgeroepen om zich zo spoedig mogelijk aan te sluiten bij het voorstel. Tientallen telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen hebben zich inmiddels aangesloten. Tussen februari en juni 2023 worden de voorstellen beoordeeld. Waarschijnlijk wordt het besluit over de toekenning van de groeifondsaanvragen begin Q3 2023 bekend gemaakt.
Consortium programma
Het voorstel omvat vier programmalijnen in de periode 2023-2028:
- Intelligente componenten: Ontwikkeling van nieuwe generatie intelligente componenten en semiconductors voor 6G antenne technologie en optische draadloze systemen. Trekker hiervan is de TU Eindhoven.
- Intelligente netwerken: Ontwikkeling van software en algoritmen voor het intelligent orkestreren van programmeerbare 6G netwerken. Trekker hiervan is de TU Delft.
- Toonaangevende toepassingen: Inzet van nieuwe mobiele netwerktechnologie in toonaangevende toepassingen in o.a. smart grids (energiesector), autonome voertuigen (weg- en spoorvervoer), industriƫle robots (productie en logistiek). Gedurende het project zullen er meer toepassingsdomeinen onderzocht worden. Trekker hiervan is TNO.
- Versterking ecosysteem: Versterking van het innovatie ecosysteem door middel van nationale testbed infrastructuur, internationale samenwerking, het stimuleren van start-ups en scale-ups en het ontwikkelen van talent via een specifieke Human Capital agenda. Trekker hiervan is de TU Delft.
Het ministerie van EZK is betrokken vanwege de publieke waarden en raakvlakken met overheidsbeleid. Het werk zal zich concentreren in de netwerktechnologie-hubs rond Eindhoven, Delft-Den Haag en Groningen.
Bron: TNO