Obstakels boerenbandbreedte geslecht

De WIBON verplicht netwerkexploitanten van infrastructuren zoals gas, elektra en riool toegang te verlenen aan glasvezelkabelaars om mee te liften op bestaande infra. Er is veel weerstand, maar de techniek is verre van nieuw. Kijk bijvoorbeeld naar Tokyo.

De WIBON (Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten) gaat helpen om gebrek aan breedband in het buitengebied, maar ook in de binnensteden, aan te pakken. Via deze wet moeten netwerkexploitanten van infrastructuren zoals gas, elektra en riool toegang verlenen aan kabelaars om mee te liften op bestaande infra. Heb je nog bovengrondse distributie voor elektriciteit? Nu kan het glas er naast gehangen worden: 1 tot 5 km per dag, graven overbodig! Zit je op een persriool aangesloten of komt er een brandleiding langs de boerderij? Glas erdoor schieten; infra-eigenaren moeten het gedogen. Gaat men net de bestaande infra aanpakken? Dan moet je synchroniseren met glastrekkers.

De gezamenlijke rioolbeheerders zien het allemaal niet zitten: het onderhoud zou moeilijker worden. Rioolbeheerders schieten in de weerstand. Twee keer bellen in plaats van een keer, je krijgt twee keer zoveel storingen, en hoe moet je die storingen verhelpen? En bij onderhoud, wat ga je dan doen? Kortom, blijf uit mijn riool!

De werkelijkheid is dat glas in het persriool juist schijnt te zorgen voor minder bezinksel door de zachtjes wiegende leidingen die er in liggen. Daarnaast kun je het glas gebruiken om het riool te beheren, dus twee rioolvliegen in één klap.
Overijssel heeft al wat van deze glas-in-het-persrioolprojecten achter de rug en liet ze evalueren. De techniek lijkt goed toepasbaar. Een obstakel zit bij de rioolbeheerder die veel vragen heeft over de techniek en de juridische (on)mogelijkheden. Aanbeveling is om de rioolbeheerder zo vroeg mogelijk in het proces mee te nemen. De WIBON gaat ook helpen, de rioolbeheerder kan namelijk geen nee meer zeggen.

Een andere bevinding is dat het lastig is informatie te vinden omdat de techniek nieuw is. Maar de techniek van glas in het riool is verre van nieuw. Uit een onderzoek in 2007 blijkt dat in grote steden, waar het openhalen van het wegdek stikduur is omdat er zoveel spul in zit en je niet elke keer het verkeer een jaar kunt stilleggen, allerlei bestaande infra is gebruikt door glastrekkers. Tokyo spant de kroon: in 2007 lag daar 850 km glas in het riool, gevolgd door Wenen met 400 kilometer in gasleidingen, Hamburg: 100 km, Berlijn: 50 km, Yokohama: 42 km, oh en Amsterdam staat er ook bij: 2 km door het riool. Dus ja, het is nieuw, in de zin dat wij dat hier nog niet doen, maar de rest van de wereld dus wel. In 1987 maakten de Japanners al een robot om glas in Tokyo te trekken. Toen was het doel: rioolbeheer!

En nu is er ook een financier opgestaan: het Communicatie Infrastructuur Fonds van Rabo in samenwerking met APG en PGGM. Als 50 procent van een buitengebied meedoet betalen zij de aanleg. Je betaalt dan 10 euro per maand bovenop je maandelijkse kosten of een bedrag ineens. Het probleem van lage bandbreedte heeft zich dus verengd tot een behoeftepeiling.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren