Digitale weerbaarheid
Nieuws

Offensieve cyberprogramma van China baart zorgen

China kan over een tijdje met de nieuwste kwantumtechnologie eenvoudig bij gevoelige informatie over staatsgeheimen en communicatie binnen het leger. Dit kan volgens Tweede Kamerlid Queeny Rajkowski de staatsveiligheid in gevaar brengen. "Het is een informatieoorlog en daarin wordt geen schot gelost." En: "We moeten gewoon van die troep af.’

Queeny Rajkowski in de Tweede Kamer. | Beeld: Paul Dijkstra/ANP

In een interview met Binnenlands Bestuur China stelt het VVD-kamerlid dat China op dit moment alle ‘encrypted’ informatie die ze kunnen verzamelen opslaan, ook al kunnen ze die nog niet lezen. “Tegelijkertijd werken ze daar keihard aan kwantumcomputers. Zodra ze dat rond hebben, drukken ze op de knop en kunnen ze bij onze informatie.”

Europese wetgeving

Ze verwacht dat de Europese wetgeving die in aantocht is, zoals NIS2, de Cyber Resilience Act en de Artificial Intelligence Act. Die gaan volgens haar een hoop problemen oplossen. Rajkowski: “Op sommige gebieden ben ik wat Europasceptischer, maar op digitaal gebied ben ik enthousiast. We weten bijvoorbeeld niet hoe AI zich gaat ontwikkelen en die AI-Act houdt daar rekening mee door allemaal waardeafwegingen te maken.”

Investeren

Rajkowski is blij dat er in de Miljoenennota extra geld gereserveerd is voor de AIVD en het NCSC. “Op de vorige Prinsjesdag werd er veel gesproken over cyber, maar het kwam niet in de begrotingen terug. Nu zien we dat er fors wordt geïnvesteerd in cybersecurity om ons land digitaal veilig te houden.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren