Het bestuur van Centric heeft de terugkeer van de omstreden eigenaar Gerard Sanderink als bestuurder niet teruggedraaid Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam te verzoeken een onderzoek in te stellen naar Centric. Dit "om redenen van openbaar belang".
Beeld: ANP
De eigengereide eigenaar van Centric, die ook ingenieursbureau Oranjewoud en bouwbedrijf Strukton bezit, werd onlangs weer ingesteld als niet-uitvoerend bestuurder en bestuursvoorzitter bij Centric. Hij zou zich gaan richten op het aanstellen van een nieuwe board en op het aanpakken van de strategie en operatie van Centric. Meteen gaf het OM een harde, openlijke verklaring af dat het zich klaarmaakte om naar de Ondernemingskamer te stappen.
Onderzoek
Eerder dit jaar heeft het OM een verkennend onderzoek naar het reilen en zeilen bij Centric ingesteld. Daarbij heeft het OM onder meer met het bestuur van Centric, de ondernemingsraad en Sanderink zelf gesproken, zo meldde het OM vorige week. ‘Vanzelfsprekend zijn in het verkennend onderzoek alle belangen in ogenschouw genomen. Samen met het bestuur, de ondernemingsraad en de aandeelhouder is intensief verkend wat nodig is om de verhoudingen in de onderneming in een structureler verband te herstellen en te behouden. Op woensdag 19 oktober heeft dhr. Sanderink echter zitting genomen in het bestuur van Centric. Daarmee is een streep gezet door alle inspanningen van het OM, het bestuur en de ondernemingsraad van Centric.’
Overheidsbelang
Het ICT-bedrijf is volgens het OM niet zelf in staat te zijn om de rust te herstellen. En dus wordt nu de stap gezet om een formeel onderzoek in te stellen. De zogeheten enquêtebevoegdheid is vanuit het openbaar belang; het belang van Centric als ICT-hofleverancier van Nederlandse overheidsinstanties en belangrijke organisaties.
Bevoegdheden Ondernemingskamer
De nu ingezette Ondernemingskamer heeft vergaande bevoegdheden. Zo is het gemachtigd om elk besluit van elk orgaan van een onderneming te schorsen of nietig te verklaren. Daarnaast is de Ondernemingskamer ook bevoegd om bestuurders, commissarissen en andere topmanagers te schorsen of geheel te ontslaan uit hun functie. Indien nodig kan de Ondernemingskamer dan ook zelf bestuurders of commissarissen aanstellen om ontstane gaten te vullen. Die aanstellingen zijn dan wel van tijdelijke aard. Verder kan deze speciale afdeling van het gerechtshof de statuten van een onderneming tijdelijk veranderen en de aandelen daarvan tijdelijk overdragen aan een beheerder. Tot slot kan de Ondernemingskamer een bedrijf zelfs volledig ontbinden.
Lees het hele artikel bij AG Connect