Onkraakbare’ chip van Nederlandse start-up Fortaegis wekt NAVO-interesse

De Nederlandse start-up Fortaegis ontwikkelt een revolutionaire chip die veilige communicatie mogelijk maakt zonder concessies aan snelheid. De beveiliging zit letterlijk ingebakken in het materiaal van de chip, waardoor deze vrijwel niet te hacken zou zijn. Zelfs niet door toekomstige kwantumcomputers. De NAVO test de technologie dit najaar in een grootschalige oorlogssimulatie in Portugal, zo meldt het FD.
Voor IT-professionals bij de overheid biedt dit nieuws perspectief én aanleiding tot reflectie. De chip van Fortaegis is volgens TNO en Imec uniek in zijn soort en kan de basis leggen voor extreem veilige dataverbindingen. Dat is cruciaal in zowel militaire als civiele toepassingen. TNO investeert mee in het bedrijf, en de NAVO heeft Fortaegis geselecteerd voor het Innovation Continuum-programma van haar inkooporganisatie NCIA.
Vrijwel niet te hacken
Wat Fortaegis bijzonder maakt, is de zogeheten fysieke entropie: de beveiligingscode wordt gegenereerd uit natuurlijke variaties in het silicium van de chip. Daardoor is de code per chip uniek en niet vooraf te reproduceren. Volgens Fortaegis-ceo Boudewijn Wijnands kan dit de digitale veiligheid in Europa fundamenteel verbeteren, zo vertelt hij aan de krant. Denk aan communicatie tussen NAVO-systemen of aan AI-systemen die real-time beslissingen moeten nemen, zoals bij autonome voertuigen of drones.
Europa niet ambitieus genoeg
Toch klinken er ook waarschuwende woorden. Ondanks het strategische belang twijfelt Wijnands of Europese overheden het benodigde ambitieniveau tonen om technologie van dit kaliber zelf te financieren en te behouden. De productie van de 5-nanometerchips, gepland voor 2027, vereist een investering van naar schatting 300 tot 500 miljoen euro. Volgens hem dreigt Europa waardevolle deeptech-startups zoals Fortaeagis te verliezen aan Amerikaanse of Aziatische partijen als er niet snel actie wordt ondernomen.
Lees meer:
Auditors kritisch: Europese chipplannen losgezongen van realiteit
Europese Commissie lanceert actieplan voor Europese AI