Overheden kunnen documenten openbaar maken via Woo-index
Met de Wet open overheid moet er voor de burger één centrale plek komen waar informatie van alle bestuursorganen vindbaar en doorzoekbaar is. Om dit mogelijk te maken kunnen overheidsorganisaties vanaf 19 juni aansluiten op de Woo-index. Deze index komt in de plaats van het Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI), dat op advies van het Adviescollege ICT-toetsing (Ac-ICT) eerder dit jaar werd stopgezet.
De Woo-index is een centrale plek voor het vinden van verwijzingen naar alle informatie die openbaar is gemaakt door overheidsinstellingen. Vanaf nu kan de actieve openbaarmaking van de Woo-informatiecategorieën stapsgewijs worden geïmplementeerd, schrijft de directeur Programma Open Overheid, Lucas Lombaers, aan gemeenten.
Zoekfunctie volgt later
Later dit jaar volgt de zoekfunctie voor de Woo-index, die wordt ontwikkeld door het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP). Dan wordt het mogelijk om te zoeken in de documenten waar in de index naar wordt verwezen. Dat kan alleen als die documenten doorzoekbaar zijn. Klinkt logisch, maar in de praktijk blijkt 30 procent van de Woo-dossiers helemaal niet machine-leesbaar zijn. Woo-juristen leveren een woo-dossier doorgaans af als een lange, aan elkaar geplakte pdf.
Verwijzen kan al wel
Vanaf vandaag kunnen overheden de URL’s van de openbare documenten die al op de eigen website staan invoeren het Register van Overheidsorganisaties (ROO), waarmee deze centraal vindbaar en straks dus ook doorzoekbaar worden voor de burger.
Dit wordt de taak van een ROO-redacteur. Via een webformulier op koopoverheid.nl kunnen gemeenten een redacteurenaccount aanvragen.
De URL’s van documenten die al centraal worden gepubliceerd, bijvoorbeeld in de Staatscourant of in een gemeenteblad, vult de ontwikkelaar van de Woo-index zelf in. Het is aan de overheidsorganisaties om ze te controleren.