Overheid moet Europese cloud-alternatieven overwegen
“Zorgwekkend”, noemt de Algemene Rekenkamer de manier waarop Nederlandse ministeries omgaan met het gebruik van publieke cloud-diensten. Robert van der Meulen van hostingprovider Leaseweb deelt deze zorg. Kies voor een Europees alternatief, dat zal een positieve invloed hebben op het behoud en de groei van cloud kenniswerkers, onze kenniseconomie en uiteindelijk onze economie.
Het is een strategisch doel voor de EU om het aantal ‘data workers’ en ‘knowledge workers’ in Europa te verhogen. Dit is een van de resultaten die ze verwachten van het IPCEI-CIS-project en maakt deel uit van de strategische doelstellingen van Europa. Uitbesteding naar niet-EU-bedrijven is het tegenovergestelde. Het resulteert in een braindrain en vergroot de afhankelijkheden. De langetermijnstrategie is om dat niet te doen en te investeren in onderwijs, Europese bedrijven die die capaciteiten bieden (of hen helpen die te ontwikkelen), en door diensten te gebruiken die helpen bij het genereren van banen en bijdragen aan een hoger aantal data-en kenniswerkers.
Actie nodig
Directe actie is nodig om volledig inzicht te krijgen in het gebruik van publieke cloud-diensten binnen alle overheidsdepartementen en om een uitgebreide risicoanalyse uit te voeren voor elke dienst. Voor 67 procent van de cruciale diensten zijn dergelijke analyses nog niet uitgevoerd. Het risico dat daardoor gegevens niet goed beschermd zijn of dienstverlening zomaar stopt, blijft hierdoor bestaan. Ik raad de overheid ten zeerste aan om ook Europese cloud-alternatieven te overwegen.
Drie prioriteiten
- Risico-analyses: Ongeacht andere zaken moet het gebrek aan begrip, inzichten en aanvullende juiste risicoanalyses worden opgelost. Dit kan bij voorkeur worden aangepakt op basis van marktoriëntatie, inclusief een diversiteit aan cloud-providers.
- Europese alternatieven: Het uitbesteden aan Amerikaanse hyperscalers terwijl er Europese alternatieven beschikbaar zijn die onder Europese regelgeving vallen, is iets dat moet worden aangepakt. Minder uitbesteding, met tegelijkertijd het beperken van risico’s bij de verwerking van persoonsgegevens buiten de EU, is een betere oplossing, rekening houdend met de specifieke cloud-behoeften van overheidsdiensten. In de meeste gevallen kunnen de mogelijkheden van de ‘public cloud’ worden gebruikt op alternatieve clouddiensten die zeer vergelijkbaar zijn. Vaak betekent de keuze voor uitbesteding ook de keuze om de capaciteiten om een clouddienst te beheren niet te ontwikkelen of te behouden. Misschien is in sommige gevallen een investering in talent nodig, maar investeren in talent is iets positiefs. Ik raad sterk aan om een bewustere beslissing te nemen om te investeren in de capaciteiten om deze diensten in eigen huis te beheren (of met ondersteuning van een Nederlandse of Europese partner), in plaats van deze diensten af te nemen bij een niet-Europese hyperscaler.
- Outsourcing: Vergroot het bewustzijn dat er veilige, aantrekkelijke, concurrerende en gekwalificeerd alternatieven beschikbaar zijn, maar die wellicht niet aan alle wensen voor outsourcing voldoen. Sommige van die uitbestedingswensen zouden op een andere manier overwogen moeten worden. Vaak is de verwachting dat dingen goedkoper worden door uitbesteding. De werkelijkheid is vaak anders. Overheden zouden die keuzes anders moeten maken en meer nadruk moeten leggen op gegevensbeveiliging, gegevensbescherming en het vermijden van afhankelijkheid van extern, niet Europese bedrijven.
Lees ook: