Postcodeperikelen in Ierland

Een postcode, denk je, dat is een simpel dingetje. Niets is minder waar. In juli 2015 is in Ierland een soort postcode ingevoerd, de Eircode. Dat ging niet van een leien dakje: mensen woonden ineens in een andere stad, of zelfs provincie, en een heel vliegveld was ineens van Limerick naar Clare verhuisd.

De brandweer en ambulance stellen dat het ‘worse than useless’ is en gebruiken het niet. Maar ook bezorgers zoals FedEx en DHL gebruiken het niet omdat zij het verouderd vinden (bij invoering!) en het niet opzoekbaar is in satellietnavigatiesystemen of Google Maps. En voor dat soort bedrijven was het juist bedoeld.
Maar het is toch simpel: elke straat of deel ervan geef je een code, en via het huisnummer kom je bij het exacte adres. Je zorgt dat de code van begin naar eind geografisch steeds preciezer wordt, zoals in Nederland. Maar huizen in Ierland hebben geen huisnummer! Ai.

De wetenschap is zich ermee gaan bemoeien. Finance professor Brian Lucey heeft in een blog het Eircode-systeem tot op de grond afgebrand. Je moet de postcodes op elk apparaat downloaden, en dat is 2 GB aan data: te veel voor de meeste devices. De postcodes zijn random – dus niet te onthouden – en er zit geen check-digit op, dus verkeerd verstaan van hulpdiensten kan leiden tot een totaal andere locatie. De postcodes zijn geheim. Enzovoort. Als dat allemaal waar is, dan is het niet best.

Vanwege de enorme problemen zijn er allerlei alternatieven bedacht. Lucey noemt de Loc8-code, bedacht door een oud-marineman. Die code zou geen enkel probleem hebben en wordt reeds gebruikt.
Pat Donnelly, een van de belanghebbenden in de ontwikkeling van de gewraakte Eircode, brandt in zijn blog weer het verhaal van Lucey af. De Loc8- code heeft volgens hem als nadeel dat als er een rivier door je postcodegrid heen loopt, beide zijden van de rivier dezelfde postcode kunnen hebben. Aan welke kant moeten de hulpdiensten dan zijn?

Wat is waar, wat is niet waar? De Global Address Data Association stelt: “It is most definitely not a postcode system as most posts and postal customers envision such systems.” Deze postcodeclub legt uit: de eerste drie karakters zijn bedoeld voor sorteercentra in een geografisch gebied, bijvoorbeeld L65. De volgende vier zijn je ‘huisnummer’, maar dan als random string, bijvoorbeeld: F4A6. De buren hebben volgens de GADA een compleet andere string. Een écht postcodesysteem kent een zinnige indeling die geografisch steeds verfijnder wordt, zoals in Nederland.
In de stukken valt te lezen dat het postbedrijf reeds een zeer hoge efficiëntie heeft en dat geen enkele postcode dat nog verder gaat verbeteren, zeker deze Eircode niet, en ze gaan hem dan ook niet gebruiken. Maar ze bezorgen wel bij elk Iers huis een brief met hun Eircode erin! Dat lijkt toch op een slechte oplossing voor een niet bestaand probleem.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren