Preview iBestuur Magazine #50: veel aandacht voor innovatie en Europa
Op vrijdag 5 april verschijnt het vijftigste nummer van iBestuur Magazine! Dit is een kleine mijlpaal die we vieren… We doen dit met twee thema’s: innovatie en Europa. Nog geen abonnee? Meld u NU aan voor een (gratis) (online) abonnement en verzeker uzelf van een plek op de verzendlijst.
Digitale toekomst van Europa
Met een parlement dat verder naar rechts verschuift, oorlog op het continent en geopolitieke spanningen, zal de nieuwe Europese Commissie na de komende verkiezingen waarschijnlijk andere prioriteiten stellen. Wat betekent dit voor het digitale beleid en hoe kijken ‘onze’ parlementariërs hiernaar? Peter Lievense ging dit eens polsen bij Bart Groothuis, Kim van Sparrentak, Sophie in ’t Veld en Bert-Jan Ruissen en constateert een breed gedragen angst voor een bedreiging van de democratische rechtsorde.
Hoe complex de ontwikkeling van een Europees IT-project in elkaar zit wordt duidelijk uit een artikel van onze redacteur Sjoerd Hartholt. Hij dook in het project Entry/Exit System, een digitaal systeem waarmee ‘derdelanders’ die Europa binnenkomen beter geregistreerd worden en personen die te lang in Europa verblijven sneller worden opgemerkt. Een politiek gevoelig thema, maar de vraag is of beloftes waargemaakt kunnen worden. Vertraging ligt op de loer.
Laura Platenkamp en Okke Scholte, werkzaam bij de RVO, nemen u mee in de wereld van Europese subsidies en geven een aantal tips voor het succesvol aanvragen ervan. Uit hun onderzoek blijkt dat de slaagkans voor Nederlandse overheden bij Horizon-samenwerkingsprojecten relatief hoog is.
Innovatie
Op weg naar de tweede editie van GovTechDay duiken we in de wereld van startups en scaleups. Er zit veel creativiteit en technologische innovatiekracht bij jonge, kleine bedrijven. Dat wil je toch ook benutten voor de overheid? Volgens hoogleraar Nitesh Bharosa gaat GovTech verder dan slimme digitale oplossingen voor maatschappelijke opgaven. “Govtech gaat primair over de vraag wat de overheid in de publieke sector doet op digitalisering en wat de markt doet. En daar kun je vanuit macro-, meso- en microperspectief naar kijken.”
De praktijk van samenwerken met startups is relatief nieuw voor de overheid. Bij Startup in Residence (SiR) Intergov hebben ze er de nodige ervaring mee opgedaan. Heleen Hupkens sprak met twee projectleiders en noteerde vijf succesfactoren. Een ervan spreekt tot de verbeelding: Kies voor behapbare vraagstukken die liefst ‘pijn doen’.
Bredata is een mooi voorbeeld van een geslaagde innovatie. Breda wil met de inzet van nieuwe technieken en de groeiende hoeveelheid real-time data de kwaliteit van leven van de mensen in de stad vergroten. Breda Gelijk, een lokaal platform voor mensen met een beperking, werd afgelopen november tijdens de World Expo in Barcelona verkozen tot het beste inclusiviteitsproject in de wereld.
Verder in iBestuur #50
- Een uitgebreid interview met UWV-bestuurder Nathalie van Berkel. Gegevensdeling is volgens haar essentieel om cliënten beter te kunnen helpen. Samenwerking tussen organisaties kan voorkomen dat mensen werkloos raken of keer op keer hun verhaal moeten doen. Ze doet een oproep aan de politiek: “Laat ons domeinoverstijgend werken.”
- Een artikel over de spanning tussen missies en topsectoren. Hoe trek je private partijen over de streep om samen met de overheid te werken aan maatschappelijke opgaven? In Europa geldt Nederland als vooruitstrevend, maar in eigen gelederen klinken kritische geluiden. “Het zit nog net te veel aan de topsectoren vast en net te weinig aan de missies.”
- Een artikel over het energieverbruik van de overheids-ICT. Krijgen klimaatdoelen wel voldoende prioriteit? iBestuur sprak met twee ‘aanjagers’ die werken aan de verduurzaming van de Rijks-ICT.
iBestuur Magazine verschijnt vier maal per jaar. Een abonnement is gratis voor bestuurders, beslissers en beleidsmakers binnen de publieke sector die betrokken zijn of zich betrokken voelen bij de i-overheid. U kunt kiezen voor een ‘papieren’ of een digitaal abonnement.