Digitale weerbaarheid
Nieuws

Probleem met Defensienetwerk oorzaak van landelijke storingen

Beeld: Shutterstock

De storing die vanaf dinsdagavond voor problemen zorgt bij verschillende veiligheidsregio’s, overheidsdiensten en Eindhoven Airport, wordt veroorzaakt door een storing in het Defensienetwerk. Het zou gaan om het glasvezelnetwerk NAFIN, dat éigenlijk niet offline zou mogen gaan. De Algemene Rekenkamer doet al langer onderzoek of dit netwerk voldoende beschermd is.

Technische storing

Het ministerie van Defensie is zelf zuinig met informatie over de grootschalige storing. Men probeert “met man en macht” de oorzaak van te achterhalen, zegt minister Ruben Brekelmans. Hoewel een cyberaanval nog niet definitief uitgesloten kan worden, lijkt het om een technische storing te gaan. Er zijn “indicaties” waar de oorzaak ligt, maar voordat Brekelmans daar verdere mededelingen over doet wil hij het eerst zeker weten, aldus het ANP.

Glasvezelnetwerk

Volgens bronnen van De Telegraaf en RTL Nieuws zou het gaan om het Netherlands Armed Forces Integrated Network (NAFIN). Dat is een zwaarbeveiligd en zeer belangrijk netwerk voor de Nederlandse overheid. Meer dan 3000 kilometers glasvezelkabels in dit netwerk zorgen ervoor dat ministeries, hulpdiensten en 180 Defensielocaties met elkaar kunnen communiceren. Ook de Navo-kazernes in België en Duitsland zijn met het zwaarbeveiligde netwerk verbonden.

De storing raakt ook het communicatiesysteem waarmee agenten met elkaar praten. Volgens minister David van Weel (Justitie) kunnen agenten wel op een andere manier met elkaar communiceren. Het is inmiddels duidelijk dat ook de storing op Eindhoven Airport, waar ook een militaire vliegbasis zit, wordt veroorzaakt door het probleem van Defensie. De meeste veiligheidsregio’s melden inmiddels dat het probleem is verholpen. Er hebben zich geen grote problemen voorgedaan door de storing, aldus een woordvoerder. Ook de storing bij het inloggen met DigiD is verholpen.

De storing laat zien hoe onmisbaar IT-systemen zijn voor de continuïteit van dienstverlening van de overheid.
Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer op X

Onderzoek naar bescherming

“De storing laat zien hoe onmisbaar IT-systemen zijn voor de continuïteit van dienstverlening van de overheid,” zegt Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer op X. “Die vitale infrastructuur wordt ook bedreigd met sabotage.” Het onderzoek van de Rekenkamer verschijnt in november. Het moet onder andere antwoord geven op de vraag of er ‘heldere responsscenario’s bij incidenten zijn op het krijgsmachtnetwerk NAFIN en of deze maatregelen voldoende zijn.’ Deze dag dient daarmee hoogstwaarschijnlijk als lakmoesproef.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren