Toestemming van de klant? We weten hoe dat gaat met die ‘ik geef toestemming-verklaringen’: Like, Like, Like!
PSD betekende hier in Zeeland 150 jaar lang Provinciale Stoombootdiensten. Waarschijnlijk had ik daarom een blinde vlek voor PSD2! Bovendien hebben we nu bruggen en dammen, en een tunnel – en de laatste afvaart was in 2003 – dus hoezo PSD2?
PSD staat voor Payment Services Directive, ofwel de Europese Richtlijn Betaaldiensten. Begin december gaf de Eerste Kamer groen licht voor de implementatie van een nieuwe versie: vandaar PSD 2.
De nieuwe wet moest fintech start up’s een kans geven om met kekke betaaldiensten te komen. Daarom worden de banken gedwongen om gegevens van de betaalrekening van de klant te delen met andere partijen die een betalingsvergunning hebben gekregen.
Guess who’s coming to dinner? Niks sympathieke start up’s: The terrifying five! Facebook, Google, Amazon, Apple en Microsoft hebben hun Europese vergunningen al op zak. Geloof maar dat die met kekke betaaldiensten zullen komen: al je bankrekeningen in één geaggregeerd Google-account, slimme huishoudboekjes en al je betalingen vanuit je persoonlijke Amazon-omgeving. Tuurlijk moet de klant toestemming geven, maar we weten hoe dat gaat met die ‘ik geef toestemming-verklaringen’: Like, Like, Like!
Bankgegevens zijn misschien wel de meest gevoelige persoonsgegevens die er zijn. Ga maar na: contributie voor de SGP, of een donatie aan het COC? Pinnen bij de coffeeshop? De klant kan de gegevens die worden overgeheveld niet beperken, alles gaat mee de algoritmesectie in. Het kan nog erger: de houder van een tegenrekening is natuurlijk ook de sigaar.
Hoe is het mogelijk: terwijl we ons wereldwijd de haren uit het hoofd trekken hoe we die datamonsters weer terug in de doos van Pandora krijgen, besluit de wetgever hen onze meest gevoelige persoonlijke gegevens te voeren.
Volgens mij was ik niet de enige met een blinde vlek. De opstellers van de richtlijn waren zo vol van ‘mededinging’ (nee, niet mededogen) dat ze de olifant in de kamer niet wilden zien.