De Raad van State (RvS) vraagt om meer toelichting op de voorgestelde Uitvoeringswet EU-Dataverordening, die de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) aanwijst als toezichthouder op het verplicht afstaan van data aan overheidsinstanties in geval van nood. Volgens de RvS zouden deze taken beter kunnen worden ondergebracht bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
De wet moet eerlijke toegang tot en gebruik van data gaan bevorderen en maakt deel uit van de bredere Europese datastrategie. Deze strategie heeft als doel een interne markt voor gegevens te creƫren en het delen van data te harmoniseren.
Toezicht verdeeld over twee instanties
De Europese datastrategie streeft naar een eerlijke verdeling van de voordelen van data tussen belanghebbenden, het stimuleren van een concurrerende datamarkt en het toegankelijker maken van gegevens. Ook worden gemeenschappelijke Europese gegevensruimten (‘data spaces’) opgezet om juridische en technische belemmeringen voor datadeling tussen organisaties weg te nemen. Het wetsvoorstel wijst de ACM en de AP aan als toezichthouders op verschillende onderdelen van de verordening.
Data afstaan bij algemene noodsituaties
De RvS plaatst met name kanttekeningen bij de keuze om de AP toezicht te laten houden op het beschikbaar stellen van data aan overheidsinstanties in noodsituaties. Dit geldt bijvoorbeeld wanneer gegevens nodig zijn in het kader van een algemene noodsituatie of voor het vervullen van een specifieke wettelijke taak van algemeen belang.
Toezicht past beter bij ACM
Volgens de Raad zou het toezicht op deze taak beter bij de ACM passen. De ACM heeft als datacoƶrdinator de taak om verzoeken van overheidsinstanties openbaar te maken en samenwerking tussen gegevenshouders en instanties te bevorderen. Bovendien vindt de RvS dat de toelichting onvoldoende inzicht geeft in de overwegingen achter de toewijzing van toezicht aan de AP.
Gezien de complexiteit van Europese regelgeving en de toenemende overlap tussen wetten en toezichthoudende taken, adviseert de Raad van State de regering om deze keuzes beter te onderbouwen en de toelichting aan te vullen voordat het wetsvoorstel wordt ingediend bij de Tweede Kamer.
Lees meer: