Neurotechnologie omvat verschillende soorten technologie die breinactiviteit meten en omzetten in digitale gegevens. Het brengt risico’s met zich mee voor publieke waarden, zoals mentale privacy. Daarvoor waarschuwt het Rathenau Instituut.
Het Rathenau Instituut onderzocht aan de hand van experts en literatuur welke maatschappelijke kansen en risico’s deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Ook bekeek het de bestaande wetgeving rondom neurotechnologie. De onderzoekers constateren dat naar verwachting de komende jaren een groeiend aantal consumentenproducten te koop is waarmee hersenfilmpjes (EEG) gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld oordopjes of hoofdbanden. Gegevens worden vervolgens gekoppeld aan een smartphone. Intussen wordt er door bedrijven als Neuralink ook geïnvesteerd in neurotechnologie van binnenuit het lichaam, met hersenimplantaten.
Uit het onderzoek van het Rathenau Instituut blijkt dat de huidige beleidsinstrumenten niet volledig beschermen tegen risico’s voor publieke waarden van neurotechnologie. Er wordt onder meer gewaarschuwd voor een gebrek aan transparantie over de data die verzameld wordt. ‘Gezien de grote investeringen zal neurotechnologie de komende jaren steeds beter worden in het achterhalen van mentale toestanden, zoals concentratie of aandacht,’ zegt Rosanne Edelenbosch, onderzoekscoördinator bij het Rathenau Instituut.
Onder de huid kruipen
Volgens Edelenbosch kan het publieke waarden zoals mentale privacy onder druk zetten. ‘Neurotechnologie is onderdeel van een bredere ontwikkeling van technologieën die steeds dichter op en zelfs onder onze huid kruipen, en intieme data verzamelen. In de Rathenau Scan Neurotechnologie doen we aanbevelingen aan politici en beleidsmakers om publieke waarden te waarborgen bij de ontwikkeling en implementatie van neurotechnologie. We pleiten onder meer voor een beschermingsstrategie van neurodata op Europees niveau.
Lees meer: