Blog

Recht en Robots

De uitdagingen en mogelijkheden voor de advocatuur zijn enorm, onder meer door de komst van robots. Er zijn twee routes die de advocatuur kan bewandelen: verzet of omscholing.

Het juridisch apparaat kampt met een aantal problemen en structurele tekortkomingen. De taak, het businessmodel en de uitdagingen van de advocaat zijn de laatste decennia vrij onveranderd gebleven. Een status quo die op termijn onhoudbaar is, want de cliënt – of dat nu een onderneming of een particulier mag zijn – is mondiger, vereist steeds vaker sneller, kwalitatiever werk, terwijl het ‘uurtje-factuurtje’-model steeds minder gesmaakt wordt.

Kritiek op de werking van de advocatuur wordt slecht gesmaakt. Men toornt niet graag aan de verworvenheden, de status of de gewoontes van de sector. En toch zal het exact dat zijn – een strategische herbronning – dat de overleving van de sector zal moeten garanderen.

Artificiële intelligentie (AI), chatbots, machine learning en blockchain. Het zal een schokgolf teweegbrengen in een sector die decennia ongemoeid is gebleven. Een AI van LawGeex versloeg onlangs nog 20 juridische professionals in het reviseren van 5 NDA’s. De AI haalde 94 procent van de gevaren eruit, de juridische professionals 85 procent. De toekomst is dus reeds gearriveerd. Blockchain, wanneer wettelijk gefaciliteerd, heeft de capaciteit om het notariaat om te gooien. Artificiële intelligentie om razendsnel contracten te reviseren. Intelligente chatbots met NLP (Natural Language Processing) praten straks vlot – en 24/7 – met uw cliënt(e).

De uitdagingen en mogelijkheden zijn enorm. Hierbij zijn er twee pistes die de advocatuur kan bewandelen. De eerste, en helaas voorlopig ook nog de meest gebruikte, is die van het verzet. Het niet kunnen of willen aanvaarden dat 80 procent, of meer, van de juridische taken op een bepaalde wijze geautomatiseerd kan worden, of overgenomen door ‘robots’. De tweede piste – en mijns inziens de enige juiste, maar dat had u vast al geraden – is omscholing. Er hoeft geen enkele advocaat in 2025 op straat te staan, mits er voldoende welwillendheid is om te aanvaarden dat juridische kennis in de nabije toekomst niet meer zal volstaan. Lag het aan mij, dan volgde elke juridische professional een IT-opleiding. Niet alleen zou dat het begrip verhogen – people always fear what they don’t understand – maar men zou opportuniteiten met beide handen aangrijpen, in plaats van ze af te stoten.

Het juridisch apparaat staat voor de grootste revolutie in eeuwen. Het stond in de sterren geschreven dat ook deze sector met disruptie te maken krijgt. Het is aan elke juridische beroepsbeoefenaar om te beslissen: wandelt u de weg van de toekomst, of neemt u een stapje terug? In dat laatste geval weet ik niet of u nog kan overleven in 2025. De keuze is aan u.

Matthias Dobbelaere-Welvaert is managing partner bij theJurists Europe en CEO bij Lee & Ally

Deze bijdrage is eerder geplaatst op Fokus Legal Success van Smart Media Agency, gedistribueerd bij De Standaard.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren