Staatssecretaris van Huffelen heeft de routekaarten, behorende bij de tien thema's van de I-strategie Rijk, deze maand aangeboden aan de Tweede Kamer. Het CIO-beraad wil de komende jaren met name aandacht schenken aan speerpunten rond drie van de thema’s: I in het hart, digitale weerbaarheid en I-vakmanschap.
Bij alle tien de thema’s van de I-strategie zijn routekaarten opgesteld. | Beeld: Shutterstock
Routekaarten
Bij alle tien de thema’s van de I-strategie zijn routekaarten opgesteld. Ze geven voor de komende circa drie jaar aan welke resultaten de staatssecretaris wil bereiken of wanneer met een traject gestart wordt. In het eerste kwartaal van elk jaar worden ze waar nodig geactualiseerd en aangevuld voor het jaar erop. Als er significante bewegingen zijn kan ook de I-strategie zelf tussentijdse een update krijgen.
Drie thema’s krijgen prioriteit
1. I in het hart: Beleid en uitvoering moeten samen de kansen van digitalisering pakken. De staatssecretaris heeft de ministeries gevraagd voorrang te geven aan het opstellen van een informatieparagraaf bij nieuw beleid, zodat de I-component nadrukkelijk een plaats in beleidsontwikkeling krijgt en implementatie en uitvoering van dit nieuwe beleid straks zorgvuldiger en sneller kan plaatsvinden.
2. Versterken digitale weerbaarheid: Alle ministeries moeten in 2022 kunnen starten met het organiseren van een Red-teaming oefening op minimaal één organisatieonderdeel. CIO Rijk moet ervoor gaan zorgen dat de kennis en ervaringen actief gedeeld gaan worden.
3. Toekomstbestendig I-vakmanschap: De staatssecretaris wil niet alleen nieuw talent binnenhalen, ook de kennisontwikkeling bij niet I-personeel moet gestimuleerd worden. Hierbij kiest ze voor een zoveel als mogelijk centrale aanpak. De Rijksacademie voor Digitalisering gaat opleidingen verzorgen om het I-bewustzijn te vergroten, maar ook maatwerk verzorgen, waarbij actief samengewerkt wordt met de markt.
Meerjarige informatieplannen
De ministeries moeten zelf uitvoering geven aan deze prioritaire speerpunten. Ze gaan deze prioriteiten opnemen in hun meerjarige informatieplannen. Op de tweede woensdag van november worden deze naar de verschillende vaste Kamercommissies gestuurd. De overkoepelende rijksbrede beschouwing gaat diezelfde dag naar de vaste Kamercommissie Digitale Zaken.