Rusland voerde tests uit met een ‘nationale’ versie van het internet
Volgens lokale media in Rusland heeft de Russische internettoezichthouder Roskomnadzor de toegang tot het internationale internet tijdelijk geblokkeerd in meerdere delen van Rusland. Het gaat mogelijk om een test om te gaan werken met een ‘nationale’ versie van het internet. Dat meldt Business Insider Nederland.
Rusland probeert al langere tijd om de internettoegang van de bevolking te beperken. Tot nu toe gaat het alleen om een aantal internationale nieuwswebsites die geblokkeerd zijn.
De Amerikaanse denktank Institute for the Study of War (ISW) schrijft in een rapport dat plaatselijke Russische media aangeven dat toezichthouder Roskomnadzor aan het testen is met de internettoegang in de regio Dagestan. De denktank stelt dat de tests waarschijnlijk onderdeel zijn van een groter plan om op meer plekken in Rusland de toegang tot het internationale internet te blokkeren.
Volgens denktank Institute for the Study of War (ISW) komen de berichten over het beperken van internettoegang vooral uit regio’s waar onrust heerst, die zich tegen de Russische autoriteiten kan keren. ‘Roskomnadzor wilde waarschijnlijk gedeeltelijk testen of het mogelijk zou zijn om Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië – regio’s met een moslimmeerderheid en een recente geschiedenis van instabiliteit – los te koppelen van diensten zoals Telegram. Hiermee zou de Russische overheid de toegang tot informatie willen controleren, mocht er in de toekomst een instabiele situatie ontstaan’, aldus het ISW.
De plaatselijke nieuwssite Chernovik schrijft dat mensen in die regio, maar ook in regio’s als Tsjetsjenië en Ingoesjetië, geen toegang meer hadden tot sites als YouTube, Amazon en Telegram. Zelfs het gebruikmaken van een VPN, een dienst waarmee internetgebruikers kunnen doen alsof ze in een ander land zijn, bood geen oplossing.
Roskomnadzor liet in een reactie aan het Russische dagblad Kommersant in november al weten dat de tests als doel hadden om aan te tonen dat het internet in Rusland los van het internationale web kan functioneren.
Interessante ontwikkeling. Je test een ‘nationale’ versie van het internet vooral om mensen buiten ‘de politiek’ te houden, om mensen dom en thuis te houden. Er is nu al geen Overheidsvrije Sfeer in Rusland, alles staat al onder surveillance en je gaat al jaren het gevang in voor de kleinste gefluisterde mening. Wat het wel doet is het nog verder dichtzetten van toegang tot buitenlandse nieuwsbronnen en platforms die kritisch staan tegenover het Kremlin. Logischer is het smoren van onrust in het Rusland buiten die paar grote steden waar etnische Russen wonen. Volgens het rapport van het Institute for the Study of War (ISW) lijken de tests vooral plaats te vinden in regio’s met een moslimmeerderheid en een recente geschiedenis van instabiliteit, zoals Tsjetsjenië, Dagestan en Ingoesjetië. Door het Internet te blokkeren, maak je het lokaal organiseren en communiceren tussen anti-overheidsbewegingen moeilijker. Het maakt het ook moeilijker om cyberaanvallen vanuit NATO landen uit te voeren, die dus blijkbaar werkten. Het maakt het nog eenvoudiger voor het Kremlin om internetverkeer te monitoren en te censureren. Dit kan worden gebruikt om dissidentie te onderdrukken en de publieke opinie te sturen. Zo bekeken is het ontkoppelen van Internet een absoluut zwaktebod van een centrale regering.
Onder druk van de sancties is het eenvoudiger om een functionerend nationaal internet te behouden als het Kremlin zelf zijn communicatie- en informatiesystemen operationeel kan houden. De Chinese tech zal het daar best goed doen. Digitaal autoritarisme en inspanningen van staten om controle uit te oefenen over het digitale domein binnen hun grenzen is niet bepaald een toonbeeld van macht.