Artikel

Technologische trends waar overheden in 2024 op moeten inspelen

Burgers willen dat hun overheid wendbaar is en reageert op onverwachte gebeurtenissen. Ook moeten ze innovatieve oplossingen bieden voor bestaande problemen. Voor 2024 zijn er drie opkomende trends die mogelijkheden bieden om de leefomstandigheden te verbeteren en de samenleving te beschermen.

De druk op de overheid is nog nooit zo groot geweest. Geopolitieke vijandelijkheden, oorlog, klimaatverandering, economische onrust, grootschalige migratie en een tekort aan arbeidskrachten zijn mondiale problemen. Deze uitdagingen worden nog eens versterkt wanneer overheden te maken hebben met politieke verdeeldheid en stagnerende processen.

Overheden moeten deze uitdagingen aangaan. Door opkomende technologieën te omarmen en deze op verantwoorde wijze toe te passen kunnen ze wendbaar blijven en burgers beschermen en hen van dienst zijn. Deze drie trends bieden mogelijkheden:

1. Maak een verschil met generatieve AI

Tools zoals ChatGPT worden onderdeel van het dagelijks leven. Nu er steeds meer ‘digital natives’ op de arbeidsmarkt komen, is er geen ontkomen meer aan de technologische ontwikkelingen.

Hoewel er een enorm potentieel is voor generatieve AI, zijn er ook risico’s voor burgers en overheden. Bewustwording brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee. Overheidsbestuurders hebben de plicht om burgers te beschermen en te behoeden voor onjuiste en misleidende informatie die wordt gecreëerd door geavanceerde AI-tools. Slechts enkele regeringen hebben echter pas beleid opgesteld voor de creatie, het gebruik en het beheer van AI. Nederland loopt wat dat voorop met de onlangs gepresenteerd ‘Visie op generatieve AI.’

Het is zaak dat overheden in 2024 meer inzicht krijgen in AI en beleid en wetten opstellen. Tegelijk is het van groot belang om te identificeren welke domeinen kunnen profiteren van de technologie en een plan te ontwikkelen voor de implementatie van AI.

2. IoT voor een betere, veiligere samenleving

Veel overheden maken al gebruik van geavanceerde sensoren, communicatietechnologie en robuuste computerhulpmiddelen om de dienstverlening aan burgers te verbeteren.

Om er een paar te noemen:

  • Het Internet of Things (IoT) is een krachtig hulpmiddel voor steden; van het inzicht krijgen in de verkeers­situatie en overlastpatronen tot het tegenaan van overstromingen en het verminderen van luchtvervuiling.
  • Defensieorganisaties gebruiken het IoT om op de hoogte te blijven van actuele ontwikkelingen en voor toeleveringsketens.
  • Veel zorginstellingen gebruiken ‘wearables’ om het welzijn van patiënten te monitoren en beheren. Wearables zullen aan populariteit winnen vanwege het gebruiksgemak voor patiënten en de real-time data die zorgverleners kunnen verzamelen.

De behoefte aan nauwkeurige, real-time antwoorden om snel beslissingen te kunnen nemen en te handelen, blijft bestaan. IoT zal het komende jaar een vitale rol blijven spelen.

3. Toenemend gebruik van analytics voor openbare veiligheid

De naald in de hooiberg vinden – of in een miljoen hooibergen – is precies wat analytics kan doen. Met de toename van fraude en de exponentiële groei van internetcriminaliteit hebben overheden hun handen vol. Maar analytics kan nog meer. Het is niet langer alleen voor het identificeren van misdaden; analytics kan de werkdruk en achterstanden aanzienlijk verminderen. Dit vormt dan ook een belangrijk aandachtspunt bij het behouden en aannemen van nieuwe medewerkers.

Overheden kunnen analytics steeds meer gaan inzetten om de workflow te stroomlijnen en onnodige inefficiënties te verminderen. Het zal een win-win zijn voor publieke veiligheidsorganisaties en burgers.

  • Christian Zierleyn | 11 april 2024, 13:23

    Nummer 2 in het lijstje is echt wel grappig qua naïviteit. “IoT voor een betere, veiligere samenleving” Ja, denk aan de tergend slechte beveiliging van veel IoT, het gebrek aan updates, de gehackte botnetten van Iot en dan hebben we het nog niet over het “inzicht krijgen in overlastpatronen en de actuele ontwikkelingen van defensie”. Dat is precies waarom China zo blij is met deze technologie. Een iets kritischer geluid zou wel gepast zijn op een site als iBestuur.

    • Heleen Hupkens | 11 april 2024, 13:39

      @Christian Zierleyn. U refereert aan een artikel van een van onze kennispartners. iBestuur is redactioneel niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze bijdragen.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren