Digitale weerbaarheid
Congres

Security & Overheid deel 3: Veilig dronedata uitwisselen

Rob Broekman, Innovatielab NVWA | Beeld: JTDproducties

Met de komst van NIS2 is het niet langer voldoende om het eigen huis op orde te hebben. De uitdaging voor de komende jaren wordt het veilig houden van niet alleen de eigen organisatie, maar ook de omgeving. Op Security & Overheid 2024 stond de vraag centraal hoe cybersecurity binnen het ecosysteem op een hoger plan kan komen. Deel drie: veilige en efficiënte data-uitwisseling.

Achter elkaar aan vliegen

Hee, daar vliegt een formatie drones over! Eentje van Rijkswaterstaat, eentje van de RDO, eentje van de politie… allemaal hebben ze informatie nodig over hetzelfde stukje land. Drones zijn daar daarvoor heel handig, maar voor je het weet vlieg je achter elkaar aan.

Rob Broekman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een mooie afbeelding paraat om te laten zien hoe verschillende overheidsorganisaties door hun eigen rietje naar een landschap kijken. Waar de ene partij de beroepsvisserij inspecteert, zoekt de andere naar olievlekken op het water en de derde zoomt in op de bodemdiertjes.

Realtime dronedata

Bij de NVWA alleen al besturen 70 dronepiloten meer dan 120 drones. Samen maken ze meer dan 1500 vluchten, die allemaal gelogd worden. In het project Slim drone data beschikbaar stellen van het innovatielab van de NVWA worden al die data, foto’s en video’s gedeeld. Het gaat zowel om historische data als om actuele data: realtime dronedata worden gedeeld in een besloten livestream, bijvoorbeeld met de hulpdiensten of de omgevingsdienst.

Mag dat zomaar? Dat heeft de NVWA laten uitzoeken. Ruwe data mag beschikbaar worden gesteld, zegt Broekman, en daar vallen deze vluchtgegevens onder. “Wij kijken vooral naar planten en dieren, dat scheelt.”

Wij kijken vooral naar planten en dieren, dat scheelt.

Marktplaats voor dronedata

Tim Winemuller van het Future Mobility Network vertelt over de marktplaats in oprichting. Het idee is dat er algoritmes worden gebouwd die op basis van de ruwe data informatie leveren die kan worden verkocht, bijvoorbeeld om per perceel op de vierkante centimeter onkruid te lokaliseren. Dat is fijn voor de boer die dan alleen hoeft te spuiten waar het nodig is. De NVWA gebruikt dezelfde data om exoten te detecteren.

Tim Winemuller, Future Mobility Network
| Beeld: JTDproducties

Edge computing

Hoe doe je dit veilig? Gegevensstromen delen in de cloud zonder toezicht is onverstandig en duur. Daarom worden de realtime drone data lokaal opgeslagen via edge computing, op een server bij NVWA. Een algoritme besluit wat interessant is om te delen en slaat alleen deze inzichten op in de Azure-cloud. Organisaties kunnen een verzoek doen om een dataset in te zien, waarbij de data niet wordt gedownload maar in de cloud blijft staan.

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren