Sneak preview iBestuur Magazine #53
A.s. vrijdag valt het nieuwste nummer van iBestuur Magazine bij u op de (digitale) mat. Op de cover deze keer Jos De Groot, die per 1 april afscheid neemt als directeur Digitale Economie bij het ministerie van Economische Zaken: ‘De digitale transitie is in het hart van de economie gekomen’
De Groot maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de Nederlandse economie. ‘We hebben de beste netwerken van de wereld. Daardoor denken wij dat het wel goed gaat, terwijl we steeds verder wegzakken.’ En: ‘Dat Big Tech steeds machtiger wordt is bedreigend, maar we moeten ons volgens hem ook realiseren dat we niet alles van Big Tech over kunnen doen in Europa.’ Lees het hele interview met De Groot in het komende magazine.
Thema: Overheid in Transitie
De digitale transitie vraagt om een renovatie van het Huis van Thorbecke, stelde staatssecretaris Szabó bij het iBestuur Congres 2024. Over een gezamenlijke aanpak van de renovatie bestaat opvallende eensgezindheid, constateerde Marjolein van Trigt.
‘Gemeenten snappen de urgentie’, zegt de Zwolse burgemeester Peter Snijders, die voorzitter is van de commissie Informatiesamenleving van de VNG. De VNG wil alle bewoners van ‘het Huis’ met elkaar aan tafel zetten, om een slag te kunnen maken. Of dat zo eenvoudig is, is de vraag…
Wat vraagt dat van het i-Vakmanschap van (top)ambtenaren? Het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst (DGABD) ontwikkelde leergang op het gebied van i-leiderschap voor topambtenaren. Heleen Hupkens sprak met Mark de Boer, plaatsvervangend secretaris-generaal bij BZK en VRO, en Wino Aarninkdirecteur Openbaar Vervoer en Spoor bij IenW over hun ervaringen en leermomenten.
Het is van belang om burgers te betrekken bij de verdere digitalisering van onze maatschappij. Maar bij het organiseren van een geslaagd burgerpanel komt veel meer kijken dan het versturen van wat uitnodigingen en het huren van een zaaltje, concludeert Marjolein van Trigt uit gesprekken met onder andere burgerparticipatie-expert Cato Léonard. Zij organiseerde het eerste nationale burgerpanel in het kader van de Conference on the Future of Europe, waar iedere lidstaat input op mocht geven.
En verder:
- Leidt digitalisering tot innovatie? We vroegen het drie experts
- Hoe kenniscoördinatie plaatsvindt bij de commissie Digitale Zaken
- Quantumdreiging blijft onopgemerkt
- ‘Over welke desinformatie moeten we ons eigenlijk zorgen maken?’
- Hoe Elon Musk geld gaat besparen
- Kennismaking met Europarlementariër Anouk van Brug
- Hersteloperatie AVG gaat gepaard met botsende belangen
- Waarom de IT van de overheid steeds meer naar het voormalig Oostblok verhuist
Katern Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken
Een responsieve overheid staat voortdurend in contact met de samenleving. Het is een overheid die initiatieven herkent en zich ermee verbindt. Daarom vindt Jacqueline Rutjens, waarnemend directeur Open Overheid, het samenspel met maatschappelijke adviesraden en organisaties zo belangrijk; zoals die met de maatschappelijke
coalitie Over Informatie Gesproken.
Ombudsman Marianne van den Anker zet het directe contact met burgers voorop. Erna Ruijer onderzoekt oplossingen vanuit een wetenschappelijke benadering. Wat kunnen ze van elkaar leren en vooral: wat is de kracht van samenwerking tussen wetenschap en maatschappij in het verbeteren van de informatiepositie van burgers?
En niet de politiek, maar het ambtelijk apparaat is verantwoordelijk voor het verminderen van bureaucratische regels, stelt voormalig regeringscommissaris Arre Zuurmond. ‘De politiek is als een reisgezelschap, zij bepaalt waarheen we gaan.’ En: ‘Ambtenaren hebben hun eigen professionele verantwoordelijkheid die ze moeten pakken.’
En verder:
- Samen naar meer Openheid, 2024 was een interessant jaar…
- Drie initiatieven voor een betere informatierelatie
Publicatie 24 januari
Abonnees ontvangen iBestuur Magazine 24 januari automatisch in hun (digitale) brievenbus.
Nog geen (gratis) abonnement? Klik HIER