Overheid in transitie
Nieuws

Sneak preview iBestuur Magazine oktober 2024

Op de cover: Monique Bulthuis, directeur Klantinteractie & -services, “We zijn de oren en de ogen van de Belastingdienst” | Beeld: De Beeldredaktie/Les Draijer

Leuker kan ze het niet maken, wel begrijpelijker. Directeur Klantinteractie, Monique Bulthuis, is trots op de A-status die de website tegenwoordig scoort op toegankelijkheid. Ze vertelt in het komende nummer van iBestuur Magazine over het belang van haar werk en de manier waarop de Belastingdienst – ondanks de ICT-problemen – probeert klanten zo goed mogelijk te helpen.

Digitale weerbaarheid

iBestuur sprak hiernaast met Pieter-Jaap Aalbersberg en Hester Somsen van de NCTV over de vraag hoe Nederland digitaal weerbaarder kan worden. De conclusie moet zijn dat de urgentie inmiddels wel gevoeld wordt, maar dat de dreiging nog steeds stukken groter is dan we als land aankunnen. “Online zijn de aanjagers van desinformatie bezig om onze samenleving te beïnvloeden, wat een bedreiging kan vormen voor de democratie,” waarschuwt Aalbersberg. Samenwerking is nodig, op alle fronten.

Door met de werkagenda?

Een nieuw kabinet, een nieuwe staatssecretaris, een nieuwe werkagenda? Of moeten de uitgangspunten van de Werkagenda Waardengedreven Digitaliseren overeind blijven staan? iBestuur vroeg het aan Ineke van Gent, voorzitter van het Adviescollege Openbaarheid en Informatie huishouding (ACOI), Astrid Oosenbrug, co-founder DIVD en ceo DIVD Academy, en Karien Sondervan, directeur van Cybersoek.

THEMA: Data en AI

Extra aandacht in dit nummer voor het thema data en AI.

  • Hoe staat het ervoor met de ontwikkeling (en het vullen) van het algoritmeregister? Er blijkt nog veel werk aan de winkel voor overheden. We spraken met Suzie Kewal
  • Kent uw organisatie al een Chief Data Officer (CDO)? Zo ja, weet dan ook waarom u deze in huis hebt. De invulling van de functie verschilt, als naar gelang de taak en datavolwassenheid van de organisatie. Ondertussen werken CDO’s zelf samen aan de verdere ontwikkeling van hun functie, vertellen CDO’s Vanessa Visser en Erwin van Mierlo van resp. Kamer van Koophandel en CBS
  • Niet alle datalekken worden ook gemeld. Hoe actief is de Autoriteit Persoonsgegevens met het opsporen ervan? iBestuur sprak met Dennis Davrados, Teamleider Datalekken bij de AP.
  • Het delen van data tussen overheidsorganisaties is een complexe materie. Deze maand gaat een Centrale Commissie Gegevensverbruik van start die knopen moet gaan doorhakken. DG Digitalisering en Overheidsorganisatie bij BZK, Eva Heijblom, en VNG-realisatie directeur Nathan Ducastel, verwachten veel van deze commissie.

Terugblik op iBestuur Congres 2024

In dit herfstnummer uiteraard een uitgebreide terugblik op het congres van 11 november jl. staatssecretaris Zsolt Sazbo deed de oproep om het ‘Huis van Thorbeck’ te digitaliseren. Inge Bryan van het hackerscollectief DIVD maakte indruk met haar bijdrage over de kwetsbaarheid van onze samenleving. Bij veel break-out sessies ging het over innovatie, data-ecosystemen, samenwerken en data delen. Onze verslaggevers waren erbij.

De speech van de staatssecretaris, en de  iTalks van Inge Bryan, ondernemer Ben Woldring, CIO Rijk Art de Blaauw, en techfilosoof Rens van der Vorst zijn terug te kijken op de website van iBestuur Congres. In het congreskatern treft u ook QR-codes van de podcasts die Tom Jessen tijdens de congresdag maakte met diverse stakeholders.

Van het congreskatern verschijnt binnenkort ook een online magazine.

Nieuwe columnist

We hebben deze zomer afscheid genomen van Sophie in ’t Veld, die jarenlang een column verzorgde in iBestuur Magazine. Lees vooral het afscheidsinterview dat we met haar maakten. In haar plaats verzorgt Europarlementariër Bart Groothuis de komende tijd een column van Europees politiek perspectief.

Verder in dit nieuwe nummer

  • Hoe de Belastingdienst omgaat met adviezen van AcICT, in gesprek met CIO Tineke Bijl
  • Dwing techbedrijven tot transparantie, interview met Marietje Schaake
  • Wat kunnen we verwachten van een Europese Data Unie?
  • Vaste rubrieken: Digitale Zaken, columns en Varia
  • Bijdragen van onze kennispartners Salesforce, Centric, TOPdesk, Blueriq, TCS, SAS, Atabix, Capgemini en KPN.

Katern Forum Standaardisatie

Overstappen naar een andere cloudleverancier of samenwerken met producten van andere cloudproviders is er voor de overheid niet bij vanwege een gebrek aan open standaarden. Dataportabiliteit en cloudinteroperabiliteit
verplicht stellen zou de cloudmarkt een duw geven om deze standaarden ontwikkelen, aldus Forum Standaardisatie. ‘De vrijblijvendheid moet eraf.’ iBestuur sprak met Larissa Zegveld en Rudi Bekkers.

iBestuur Magazine #52 ligt 25 oktober op de (digitale) mat. We wensen u vast veel leesplezier!

Nog geen (gratis) abonnement op iBestuur Magazine? Klik HIER

 

 

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren