Persbericht

Technologie Kieswijzer bijna 30.000 keer ingevuld

Hoe denken Nederlanders over een Minister van Digitale Zaken? Moeten camera’s met gezichtsherkenning verboden worden? En zouden mensen in de toekomst via DigiD willen stemmen? Bijna 30.000 Nederlanders maakten tijdens deze Tweede Kamerverkiezingen gebruik van de Technologie Kieswijzer.

‘Een mooie score’, aldus initiatiefnemer Rudy van Belkom. ‘Zeker voor een meer themagerichte stemhulp.’ Hij benadrukt dat er mede dankzij de Technologie Kieswijzer tijdens deze verkiezingen meer aandacht was voor Digi/Tech dan tijdens de verkiezingen van 2017.

Interessante inzichten

De Technologie Kieswijzer maakt geen gebruik van binaire stellingen (eens/oneens), maar legt per onderwerp 5 uiteenlopende oplossingen voor, waardoor veel genuanceerdere uitspraken mogelijk zijn. In plaats van de vraag óf we meer moeten doen aan het bestrijden van bijvoorbeeld desinformatie, kunnen we zien hoé Nederlanders denken dat we dit het beste kunnen aanpakken. Dat biedt een uniek inkijkje in de politieke smaak van Nederland.

Massatoezicht bijvoorbeeld: wat kunnen we het beste doen met toepassingen met gezichtsherkenning? Het merendeel van de partijen wil dat dergelijke toepassingen strenger gemonitord worden. Door een nationale toezichthouder, die kan ingrijpen als het misgaat. De meeste burgers (37%) gaan echter een stap verder. Zij willen dat deze toepassingen strenger gereguleerd worden door het verder aanscherpen van de Europese wetgeving op het gebied van privacy en massa-surveillance. Opvallend genoeg is een algeheel verbod onder burgers minder populair. Slechts 18% kiest hiervoor.

Bij de handel in persoonsgegevens zijn burgers wel strenger: de meeste burgers willen een verbod op de handel (40%). De meeste partijen (bijna de helft) willen juist burgers hun eigen data laten beheren en de verantwoordelijkheid daarmee dus ook bij burgers leggen. Nog geen 27% van de burgers kiest hiervoor.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren