Markt en overheid

Terugkijken Webinar ‘Digitale soevereiniteit’: We hebben een sterke overheid nodig

Mediamacht bedreigt onze democratie én onze economie. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat de digitale infrastructuur waarvan we gebruikmaken van grote invloed is op de veiligheid van ons land. We moeten concrete eisen stellen en spelregels vastleggen. Dat vraagt om een sterke overheid, zowel op landelijk als Europees niveau.

Kees Verhoeven, adviseur Digitale Zaken en voormalig lid Tweede Kamer voor D66 waarschuwt dat er veel op het spel staat. Nederland heeft een sterke digitale economie en een hoge mate van connectiviteit, juist omdat we zo’n goede digitale infrastructuur hebben. “Maar realiseer je wel dat 90 procent van onze data bij een paar grote techbedrijven zijn ondergebracht. Europa dreigt klem te komen te zitten. We zijn afhankelijk van China voort onze hardware, de VS zijn machtig op het gebied van media en data en Rusland gebruikt de infrastructuur om samenlevingen te ontwrichten.”
Hij schetst drie strategieën om hiermee om te gaan:
1. strenge regels stellen, zoals we gedaan hebben met de GDPR
2. zelf een digitale infrastructuur opzetten
3. de beste worden, meer investeren om zelf digitale koploper te worden.
En daarin moet de overheid een belangrijke rol gaan spelen. Het is volgens Verhoeven naïef om te denken dat de markt dit wel oplost.

Queeny Rajkowski, lid Tweede Kamer voor de VVD en lid van de vaste Kamercommissie Digitale Zaken voelt dat we een kantelpunt zitten. “Ik merk dat in Den Haag het besef doordringt dat het hierbij gaat over de veiligheid van ons land en onze economie.” Ze haalt het advies van de Cybersecurityraad aan: Nederland staat voor vrijhandel, maar maak ook afspraken, we moeten zorgen voor minder afhankelijkheid. Niet voor niets heeft de Kamercommissie Digitale Zaken van het onderwerp ‘Digitale infrastructuur’ een apart agendapunt gemaakt. “De EU kan een functie als scheidsrechter vervullen tussen de grootmachten, maar moet zelf ook doelpunten maken.”
Rajkowski plet ervoor om duidelijke spelregels vast te leggen. “Een overheid moet meer voorwaarts reguleren als het gaat om de ontwikkeling van onze digitale infrastructuur. Daarvoor hebben we sterke overheid nodig, de markt doet het niet altijd op de goede manier.”

Witte Wijsmuller, beleidsmedewerker bij de Europese Commissie, stelt dat de EU scheidsrechter, spits en coach moet zijn als het gaat om de digitale infrastructuur. Naast een regulerende rol moet de EU ook zelf investeren in technologie en industrie, samen met de lidstaten. Het vraagt heel wat coachvaardigheden om 27 lidstaten op een lijn te krijgen.
Met het coronaherstelfonds is een belangrijk deel gereserveerd voor digitale ontwikkeling. “De politieke wil is er, lidstaten weten elkaar te vinden op dit punt. Dit is een historische kans om vooruitgang te boeken. Maar laten we geen kopie maken van wat al aanwezig is. We moeten investeren in de technologie van morgen. Er staan vitale belangen van Europa op het spel.”

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren