Wat is de meerwaarde van de Basisregistratie Grootschalige Topografie als digitale kaart en de onderliggende gemeenschappelijke taal? Een antwoord in 'etappes'.
Eerlijk is eerlijk: ik ben geen uitgesproken fan van de Tour de France. Maar de finish, daar kijk ik altijd met veel plezier naar. Ook bij de (Tour de) BGT heeft vooral de finish mijn belangstelling. Die finish is niet de oplevering van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT), maar het gebruik ervan voor het gemeenschappelijk belang.
In dit gebruik zullen we de meerwaarde van de kaart en de onderliggende gemeenschappelijke taal, daadwerkelijk gaan merken. Maar wat is die meerwaarde precies? Die vraag zal ik in ‘etappes’ beantwoorden.
Dezelfde ‘kaartentaal’
Om bij de start te beginnen. Tot voor kort was Nederland bedekt met allerlei kaarten van verschillende organisaties. Deze kaarten verschilden vaak wezenlijk van elkaar. Daardoor ontstond regelmatig verwarring over wat de werkelijkheid was en welke kaart als uitgangspunt moest dienen. Het is dan ook heel logisch om met z’n allen dezelfde ‘kaartentaal’ te spreken en van dezelfde kaart gebruik te maken. Zo kunnen we makkelijker met onze buurgemeenten en andere instanties communiceren en hebben we eenvoudig zicht op bijvoorbeeld de provinciale wegen in onze gemeente of het onderhoud van de bermen. Een belangrijk voordeel, maar niet de meerwaarde waar ik op doel.
Colletje van de eerste categorie
Zo’n uniforme, landsdekkende, digitale kaart ontwikkel je niet van de ene op de andere dag. Dat kun je met recht een ‘colletje van de eerste categorie’ noemen. Alle wettelijke bronhouders van de BGT in Nederland ‘moeten’ daar tussen nu en 2016 voor aan de slag. Ook gemeenten ontkomen er niet aan. En dat in een tijd, waarin gemeenten het al druk genoeg hebben. Niet verwonderlijk dus dat sommige bestuurders zich hardop afvragen of gemeenten moeten bijdragen aan de BGT. “Kunnen we niet gebruikmaken van Google Maps?”, vroeg een burgemeester aan mij. Als dat toch eens zou kunnen…. Helaas, Google Maps geeft onvoldoende precieze informatie. Als het gaat om het beheer en de inrichting van onze openbare ruimte, is dat van belang. Waar liggen de wegen en leidingen precies of waar begint het plantsoen van de gemeente? Met behulp van de BGT kunnen we deze vragen goed beantwoorden. Nog een reden om energie in de BGT te steken. Maar weer niet de meerwaarde die ik voor ogen heb.
“Nee, over geo hebben we het niet in het college”
Zo hoorde ik laatst een gemeentesecretaris vertellen. En daar zit nu de ironie van het noodlot: ‘BGT’ en ‘geo’ zijn woorden die je ook niet hoeft te horen in een collegevergadering of op de kamer van de wethouder Sociale Zaken. Maar waar iets ligt komt altijd ter sprake. Komt er bijvoorbeeld een ziekenhuis in de knel wanneer de stroom uitvalt in een deel van de gemeente? Of: hoe beslis je over de aanpak van hangjongeren als je niet weet wáár ze rondhangen? Om het over het over hetzelfde waar te kunnen hebben ‘moeten’ we geen BGT, maar hebben we de BGT wel hard nodig. Het gebruik van de BGT, in combinatie met andere informatiebronnen om (complexe) maatschappelijke vraagstukken op te lossen, is de daadwerkelijke meerwaarde van de BGT!
De burgemeester die de opmerking over Google Maps maakte, heeft zijn staf gevraagd aan hem uit te leggen waarom de hele gemeente profijt heeft van de BGT. Nu is hij – samen met zijn staf – overtuigd van het nut van de BGT. Sterker nog, hij vertelde me laatst: ”Ik ben toch verantwoordelijk voor het gemeenschappelijk belang. Dan zou je gek zijn wanneer je geen steun aan de BGT zou geven”. Een mooie zin om mee te finishen.
Pieter van Teeffelen is directeur van DataLand en expert op het gebied van geo-informatie, overheidsinformatievoorziening en publieke dienstverlening. Hij maakt zich sterk voor de ontwikkeling van de gemeentelijke informatieorganisatie waarbij met name een effectief en efficiënt gebruik van het Stelsel van Basisregistraties zijn aandacht heeft. Pieter van Teeffelen is een van de sprekers tijdens het BGT Congres, dat op donderdag 11 juni in ’s-Hertogenbosch wordt gehouden.