Ook bij UWV kampen ze met verouderde ICT-systemen. Minister Van Gennip van SZW heeft de invoering van het Besluit IKV opnieuw uitgesteld. Eerst moeten verouderde ICT-systemen, cruciaal zijn het toerekenen en verstrekken van uitkeringen, vervangen worden. Daarmee is er onvoldoende capaciteit beschikbaar om nieuwe wetgeving te implementeren.
UWV moet eerst verouderde ICT-systemen vervangen. Beeld: Shutterstock
Met het Besluit IKV wordt vastgelegd wat de inkomstenverhouding (IKV) is tussen werknemers en werkgevers en wanneer die begint en eindigt. De inwerkingtreding van dit besluit, die al eerder uitgesteld was, wordt per 1 januari 2025 dus opnieuw uitgesteld.
Onvoldoende capaciteit
Het UWV kan op dit moment niet garanderen dat de veranderingen per 1 januari 2025 geïmplementeerd kunnen worden, schrijft Van Gennip. Om de uitkeringsverstrekking niet in gevaar te brengen moeten eerst verouderde ICT-systemen vervangen worden. Dat heeft prioriteit en daarmee is er onvoldoende capaciteit over om te garanderen dat het Besluit IKV per 2025 geïmplementeerd kan worden.
“Uit gesprekken met stakeholders is gebleken dat zij twee jaar nodig hebben om met ingang van 2025 te kunnen voldoen aan de nieuwe regelgeving. Dit betekent dat er nu duidelijkheid nodig is over inwerkingtreding van het Besluit IKV. Deze duidelijkheid kan ik niet bieden,” aldus van Gennip. Deze zomer wordt bekeken of het Besluit IKV per 1 januari 2026 voor UWV haalbaar is.
Belastingdienst
Het uitstel raakt ook de Belastingdienst. Door het ontbreken van eenduidige definitie van de inkomstenverhouding kan de Belastingdienst niet handhaven op de juistheid van de gegevens die via de IKV worden aangeleverd. De duiding van de arbeidsverhouding of uitkeringsverhouding moet de komende jaren steeds gedaan worden.
Bij een eerdere uitvoeringstoets bij uitstel naar 2025 werd aangegeven dat de impact ervan beperkt was, maar dat dit wel een negatieve impact zou hebben op de interactie met burgers of bedrijven.