Digitale weerbaarheid
Nieuws

Vestager reageert op Europese brandbrief over kwantumveilige encryptie

Margrethe Vestager heeft Europarlementariër Bart Groothuis (VVD) namens de Europese Commissie een brief gestuurd naar aanleiding van zijn eerder geuite zorgen over kwantumcomputers die in de toekomst encryptie kunnen kraken. Groothuis was initiatiefnemer van een brandbrief hierover aan Brussel.

De Europese Commissie geeft aan dat het naar aanleiding van de brandbrief in gesprek is geweest met lidstaten en inlichtingendiensten en veiligheidsdiensten over post-kwantum cryptografie. Dit betreft de beveiliging tegen kwantumcomputers, die in de toekomst mogelijk in staat zullen zijn om huidige encryptietechnieken te kraken. Hackers kunnen zo mogelijk de veelgebruikte beveiliging omzeilen.

Aanmoediging

Vestager geeft aan dat de Europese Commissie tijdens de gesprekken lidstaten aanmoedigt om algoritmes en standaarden te ontwikkelen die kunnen bijdragen aan de bescherming van digitale systemen tegen deze dreiging. Volgens Vestager zijn enkele Europese lidstaten al aan de slag met de ‘transitie’. De Europese Commissie probeert de nationale plannen van lidstaten op dit vlak zoveel mogelijk in lijn te krijgen met de Europese visie.

Encryptie afdwingen

Groothuis is echter nog niet gerust over de toekomst, zo schrijft hij op X.  “Ik denk dat lidstaten meer moeten doen en de Europese cybersecuritywetgeving NIS2 moeten gebruiken om nu correcte encryptie af te dwingen.”

Lees ook:

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren