Artikel

Databeschikbaarheid in de zorg: van plannen naar realiteit

Hoe maken we van ambitieuze plannen rond databeschikbaarheid in de zorg échte praktijkvoorbeelden? En hoe passen de IZA-doelstellingen hierin? Deze vragen stonden centraal tijdens het congres “Databeschikbaarheid | IZA als sleutel naar de praktijk” dat plaatsvond op 4 oktober jl. Als Gold Sponsor was SureSync by Visma hierbij van de partij, en in deze blog delen we graag onze inzichten met jou.

Databeschikbaarheid in de praktijk

Stel je voor: een bewusteloze man wordt binnengebracht op de spoedeisende hulp. Hij is pas nog geopereerd, maar komt uit een andere regio. Hierdoor moet de dienstdoende arts een uur lang in verschillende systemen duiken om alle medische gegevens op te vragen. Een tijdrovende puzzel, terwijl de oplossing zo simpel lijkt: een landelijk systeem dat alles op één plek verzamelt. Dit is precies de frustratie die in een getoonde video tijdens het congres werd benadrukt. In de zaal klonk geroezemoes. De behoefte aan een uniforme manier van gegevensuitwisseling is duidelijk, maar het kan nog lang niet.

Ideeën en initiatieven 

Databeschikbaarheid staat hoog op de agenda in de zorgsector. Tijdens het congres kwamen tal van inspirerende verhalen en innovatieve ideeën voorbij. Zo vertelde een zorginstelling enthousiast over hun proactieve aanpak: niet wachten op de politiek of consensus, maar meteen aan de slag met het verbeteren van de informatievoorziening voor hun zorgverleners. Een zorgverzekeraar sprak over regionale samenwerking en het naoberschap – een mooie vorm van gemeenschapszorg. En wat te denken van de technische inkijkjes, waarbij het publiek werd uitgedaagd om mee te denken over een oplossingsrichting, dat gezocht moet worden in een afsprakenstelsel óf in een NEN-norm.

Europese horizon: interoperabiliteit in de zorg

En dan mag het Europese initiatief over interoperabiliteit – met het European Health Data Space (EHDS) ook niet ontbreken. Het EHDS wordt gezien als een belangrijke pijler van de Europese gezondheidsunie. Stel je voor dat artsen ongeacht de landsgrenzen toegang hebben tot essentiële patiëntinformatie, zoals allergieën en recente medische beeldvorming. Dit Europese plan, dat gegevens bij de bron wil houden, biedt hoop. Een keerpunt voor efficiënte zorg in heel Europa, maar ook hier moeten we over hobbels zoals eenheid in taal en regelgeving heen. Hoog tijd om met het einddoel voor ogen dit gesprek te voeren en praktische oplossingen te ontwikkelen.

Met deze kijk op databeschikbaarheid in de zorg hopen we jou te inspireren om verder na te denken en stappen te zetten richting efficiënter zorgverlening. Wat is jouw visie op de toekomst van data in de zorg? We gaan graag het gesprek met je aan!

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren