Nieuws

Voorstel Interbestuurlijke datastrategie naar Tweede Kamer

Data zijn cruciaal voor beleid en samenleving. Samen met andere departementen, uitvoeringsorganisaties, VNG, Unie van Waterschappen en IPO stelde staatssecretaris Knops een interbestuurlijke datastrategie op. Hierin wordt geschetst hoe de overheid maatschappelijke opgaven beter kan aanpakken met behulp van data. Hij stuurde het voorstel 18 november jl. naar de Tweede Kamer.

Demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Verantwoord datagebruik voor maatschappelijke opgaven staan in de datastrategie centraal. Dat moet worden gestimuleerd door per casus beter in samenhang te bezien wat er (technisch) kan, mag (juridisch) en wat (ethisch) wenselijk is rondom datagebruik voor het realiseren van maatschappelijke opgaven.
De datastrategie pleit voor meer regie op verantwoorde datadeling en de ontwikkeling van een aantal data-systeemfuncties die voor alle overheden beschikbaar zijn.

Interbestuurlijke samenwerking

Maatschappelijke opgaven staan centraal. We moeten probleemgericht werken, stelt de staatssecretaris in het rapport NL DIGITAAL, in plaats van met een dataoplossing in de hand op zoek te gaan naar een probleem. Daarom is deze strategie interbestuurlijk opgesteld in samenwerking met gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk. Vaak is die data nodig om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke opgaven, ook data die niet worden beheerd door de overheid zelf. Deze interbestuurlijke datastrategie bevat niet het finale antwoord, maar is onderdeel van een interbestuurlijke conversatie over ook de inzet van die data.

Input voor het nieuwe kabinet

De datastrategie is expliciet bedoeld als input voor het nieuwe kabinet, schrijft de staatsecretaris in zijn brief aan de Tweede Kamer. Wel kunnen ondertussen een aantal zaken in gang worden gezet.

  • Er komt op korte termijn een pilot adviesfunctie verantwoord datagebruik waar overheden advies kunnen krijgen over de samenhang tussen wat technisch kan, wat juridisch mag en wat ethisch wenselijk is
  • Er wordt onderzocht hoe data beter vindbaar gemaakt kunnen worden via gemeenschappelijke datacatalogi samen met de dataportal data.overheid.nl, gemeenten, het CBS en het stelsel van basisregistraties.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren