Vrees voor innovatieklimaat door uitstel vierde ronde Nationaal Groeifonds
Nederlandse bedrijven en kennisorganisaties maken zich zorgen over de innovatiekracht en het verdienvermogen van Nederland. In een brandbrief eisen ze op korte termijn duidelijkheid over de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds.
Overheid als betrouwbare partner
De brandbrief is een initiatief van de brancheorganisatie van de digitale sector, NLdigital, en van ondernemersorganisatie van de technologische industrie, FME. Zij willen dat de overheid zich opstelt als een betrouwbare partner. “Voor innovatie heb je zekerheid nodig, en de Tweede Kamer dreigt beslissingen te nemen die het vertrouwen van het bedrijfsleven in de overheid gaat aantasten,” zegt directeur Lotte de Bruijn van NLdigital.
Behoefte aan voorspelbaarheid
Ook Theo Henrar, voorzitter van FME, hamert op het belang van voorspelbaarheid: “De Tweede Kamer is bezig met kortetermijnpolitiek, ze zijn het innovatieklimaat van Nederland verder aan het slopen. Kijk naar de schrijnende voorbeelden; er wordt gegraaid uit het Nationaal Groeifonds en de 30%-regeling is versoberd. Wat de Kamer zich moet realiseren is dat er behoefte is aan stabiliteit en continuïteit voor het bedrijfsleven.”
Uitstel vierde ronde
De onduidelijkheid over het Nationaal Groeifonds vormt de aanleiding voor de brandbrief. Het Nationaal Groeifonds is in het leven geroepen om te investeren in projecten die bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve technologie en digitalisering in Nederland. De vierde ronde van het Groeifonds werd onlangs onder druk van de formerende partijen door minister Adriaansens van EZK enkele maanden uitgesteld. Daardoor verkeren bedrijven en kennisinstellingen in onzekerheid.
Einde consortia?
‘De sluimerende onzekerheid over de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds zou het einde betekenen van veel initiatieven die nu gebouwd worden,’ schrijven zij. ‘Consortia zullen uit elkaar vallen en voordat er weer geïnvesteerd wordt in nieuwe voorstellen zal de overheid vertrouwen moeten herstellen dat nieuwe innovatie-investeringen wel een kabinetsperiode overleven.’
Afhankelijkheid buitenland
FME stelt dat de samenwerking tussen overheid en het bedrijfsleven onder druk wordt gezet door onduidelijkheid en onvoorspelbaar gedrag van diezelfde overheid. NL Digital wijst erop dat je niet kunt klagen over digitale afhankelijkheid van het buitenland als je zelf investeringen in kennis en innovatie inperkt.
De brief is ondertekend door 29 bedrijven en kennisorganisaties, waaronder ondernemersorganisatie VNO-NCW, de federatie van technische universiteiten 4TU en Topsectoren ICT & Holland High Tech. De ondertekenaars eisen vóór 1 juni duidelijkheid over de vierde ronde van het Nationaal Groeifonds.