Artikel

Wat overheden van bedrijfsleven kunnen leren over digitale identiteit

Overheden kunnen veel van het bedrijfsleven leren op het gebied van digitale identiteit. Want waarom kun je met een Apple-account op talloze onlinediensten inloggen, gegevens delen en transacties verrichten en is dit met bijvoorbeeld DigiD maar mondjesmaat mogelijk?

Hiten Khambadia (links) hostte het rondetafelgesprek, waarbij diverse use cases vanuit de hele wereld aan bod kwamen. | Beeld: Joris Telders

Hiten Khambhadia, Head of Technology BFSI Europe bij Tata Consultancy Services (TCS) deelde kortgeleden zijn inzichten tijdens het iBestuur-event over Europese Digitale Identiteit.

Hiten Khambhadia heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied banking, financial services en investment (BFSI). De afgelopen zeven jaar is hij verantwoordelijk voor de technologie die TCS in Europa voor deze sector ontwikkelt. BFSI is de grootste vertical binnen TCS. De dienstverlener heeft ook in Nederland veel klanten in deze sector, zoals ABN AMRO, Rabobank en ING.

Europese regelgeving aanstaande

Digitale identiteit is een actueel thema in de publieke sector. De Europese Commissie zet vaart achter regelgeving die lidstaten verplicht om stappen te nemen bij de ontwikkeling van e-wallets. Dit zijn een soort digitale kluizen waarin burgers hun digitale documenten en gegevens veilig bewaren en zelf bepalen welke gegevens ze met welke gegevensverwerker willen delen, bijvoorbeeld voor identificatie en bij betalingen. Deze ontwikkeling heeft veel impact op overheden, doordat ze zowel bronhouder, gegevensverstrekker als gegevensontvanger zijn. Ze moeten bovendien zorgen voor koppeling tussen de wallets van verschillende aanbieders in Nederland en de EU.

Khambhadia hostte op het event een rondetafelgesprek voor ambtenaren en adviseurs uit verschillende lagen van de overheid. In het eerste deel van zijn toedracht stond hij stil bij de achtergrond van het thema digitale identiteit, de noodzaak, de voordelen en de uitdagingen die deze technologie met zich meebrengt. Daarna besprak hij de overeenkomsten en verschillen tussen eID’s in het bedrijfsleven en de oplossingen die bij de overheid zijn voorzien.

Use cases uit alle windstreken

Tijdens het rondetafelgesprek passeerden diverse use cases vanuit de hele wereld de revue. Er bestaan al verschillende toepassingen voor digitaal beheer en uitwisseling van identiteitsgegevens van particulieren. Deze variëren van single sign-on applicaties van grote techbedrijven (zoals Apple, Google en Facebook), tot digitale kluizen van bankconsortia (zoals iDIN, BankID en Verified.Me) en andere bedrijven (zoals Itsme en eHerkenning) tot de e-wallet van de Indiase overheid (Aadhaar). Met deze laatstgenoemde wallet lukte het een grote Indiase telecomaanbieder om in zes maanden tijd maar liefst honderd miljoen nieuwe klanten te verwerken.

De kernboodschap van Khambhadia’s betoog: overheden moeten de digitale identiteit van burgers goed regelen en kaders stellen aan de oplossingen die derde partijen daarvoor ontwikkelen. De juiste mix van zaken als gebruikers­toestemming en -voorkeuren, authen­ticatie en credentials draagt bij aan het vertrouwen in deze technologie. Is dit niet het geval, dan kan dit de ontwikkeling van de digitale economie belemmeren.

Het event over Europese Digitale Identiteit bestond uit plenaire voordrachten, een debat en enkele masterclasses. Onder de sprekers waren Loranda Boix Alonso (Director for Digital Society, Trust & Cybersecurity bij de Europese Commissie), Jaap-Henk Hoepman (hoogleraar/universitair hoofddocent aan de universiteit van Karlstad en Radboud Universiteit Nijmegen), André de Kok (innovatiemanager bij de Directie Innovatie & Ontwikkeling van het ministerie van BZK) en Michiel van der Veen (directeur Innovatie en Ontwikkeling bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens van het ministerie van BZK).

Over Tata Consultancy Services (TCS)

Tata Consultancy Services (TCS) is sinds 1992 actief in Nederland en viert dit jaar haar 30-jarige jubileum in het land. TCS begon als bedrijf dat zich richtte op klassieke IT-outsourcing services en groeide uit tot een organisatie die andere bedrijven helpt met niet alleen IT-outsourcing, maar complete (digitale) bedrijfstransformaties om hen ‘digital first’ te maken. TCS Nederland heeft inmiddels ruim 2.500 werknemers in dienst en is actief in uiteenlopende sectoren zoals het bankwezen, finance, retail, de reisbranche, transport, energie- en hulpbronnen, hi-tech & business. Afgelopen jaar opende het bedrijf haar eigen co-innovatiecentrum TCS Pace Port™ Amsterdam, van waaruit het klanten door heel Europa helpt bij hun groei- en transformatietrajecten.

Recent werd TCS voor het achtste opeenvolgende jaar uitgeroepen tot beste werkgever in Nederland door het Top Employers Institute en voor de zesde keer benoemd als nummer 1 in klanttevredenheid door Whitelane Research. Ook veroverde TCS een plek op de lijst van LinkedIn Top Companies 2022 in Nederland. Ook is TCS (titel)sponsor van verschillende internationale sportevenementen in Nederland zoals de TCS Amsterdam Marathon en het Dutch Open golftoernooi.

Ga voor meer informatie over TCS en haar oplossingen voor de publieke sector en andere sectoren naar tcs.com.

Plaats een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Registreren