De professionals uit de wijkteams in Tilburg zijn eigenlijk als een stel pinguins op ontdekkingstocht. Op zoek naar antwoorden die alleen in de praktijk zijn te vinden, zonder sessies en adviezen van bovenaf.
Wat hebben pinguïns en wijkteams met elkaar gemeen? Wij zagen de overeenkomst in het volgende filmpje. De pinguïns uit het filmpje komen, met vallen en opstaan, tot een nieuwe orde en laten het gebaande pad achter zich.
Bij de sociale wijkteams – integrale teams die sinds 1 januari verantwoordelijk voor zorg en ondersteuning aan inwoners zijn – is hetzelfde aan de hand. Ze moeten afwijken van het gebaande pad. Lange tijd waren professionals gericht op zelf hulp verlenen. Door de recente veranderingen in de zorg kan dat niet meer. In plaats daarvan moeten ze nu de eigen kracht van inwoners en hun netwerk aanspreken. Van zorgen voor de inwoners naar zorgen dat de inwoners geholpen zijn. Ook werken professionals niet langer enkel en alleen vanuit hun eigen domein, maar werken ze integraal werken met nieuwe collega’s van andere organisaties. En verder w de professionals zelfsturend in plaats van dat ze aangestuurd worden.
Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dat gaat, net als in het filmpje, met vallen en opstaan. Het ene teamlid loopt voor de troepen uit en gaat al enthousiast met de nieuwe werkwijze aan de slag. Het andere teamlid vindt de hele verandering maar niks en wil dat alles bij het oude blijft. Ergens zullen ze elkaar moeten vinden en zal een nieuwe orde ontstaan.
In de gemeente Tilburg weten we daar alles van. De wijkteams zijn daar namelijk op ‘expeditie’, zoals we dat noemen. De professionals uit de teams gaan op ontdekkingstocht. In die tocht gaan zij aan de slag met vraagstukken die er bij hen leven. Bijvoorbeeld “Hoe gaan we om met de administratieve druk terwijl we juist meer wijkgericht en outreachend willen werken?” Hoe zien we de verhouding tussen generalistisch werken en het behoud van eigen specialisme? Mogen wij wel beslissen over een PGB? Stuk voor stuk complexe vraagstukken waarop niet direct een antwoord te geven is en waarbij het antwoord alleen maar in de praktijk gevonden kan worden. Niet door mooie sessies en adviezen te maken, niet door van bovenaf te vertellen hoe het moet, maar door in de praktijk te experimenteren. Fouten te maken, te vallen en weer op te staan.
Net als de pinguïns. Eens kijken welke nieuwe paden er ingeslagen worden.
Ellen Boschker, procesbegeleider ‘expeditie wijkteams’ in de gemeente Tilburg, vanuit p2
Antoinette van Rinsum, programmamanager Toegang voor ondersteuningsvragen in de gemeente Tilburg
Hallo Marjolijn,
Hierbij een leuk artikeltje over de ervaring in Tilburg en een vermakelijk filmpje. Ter lering ende vermaak.
Groet, Tom Kandou