zoeken binnen de website

Bart JacobsBart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging Radboud Universiteit, voorzitter stichting Privacy by Design, lid Cybersecurity Raad en voormalig voorzitter raad van advies Bits of Freedom, is de meest invloedrijke persoon in het publieke debat over cybersecurity (dixit Follow the Money)

“Ik blog op persoonlijke titel over computerbeveiliging, identity management, en privacy voor mensen betrokken bij informatisering en openbaar bestuur.”

Alle blogs van Bart Jacobs

Controle Poppenkast

door: Bart Jacobs, 2 maart 2023

De praktijk van de legalisatie van een handtekening bij een notaris wordt aangegrepen voor een bespiegeling over verlammend monopolisme en over bekrompen onwil om bestaande open digitale identiteiten in te zetten.

lees meer

Poetin de cloud-killer

door: Bart Jacobs, 7 oktober 2022

Overheidsinstanties mogen “onder strikte voorwaarden” gebruik maken van commerciële clouddiensten. De internationale ontwikkelingen van de afgelopen weken maken duidelijk dat hier een harde eis aan toegevoegd moet worden, namelijk dat cloud-gebaseerde ICT moet blijven functioneren wanneer Poetin transatlantische kabels opblaast.

lees meer

Met een app weer naar buiten

door: Bart Jacobs, 7 april 2020

Welke rol spelen nabijheidsapps wanneer we na de lockdown weer intensiever met anderen in contact mogen komen?

lees meer

Teken tegen nepnieuws

door: Bart Jacobs, 9 december 2019

Is er iets te doen tegen nepnieuws? Ja, bijvoorbeeld door berichten te voorzien van een digitale handtekening.

lees meer

Praktijklessen voor datakluizen

door: Bart Jacobs, 22 februari 2019

Een digitale datakluis voor de burger staat opnieuw op de politieke agenda, maar waar kunnen we eigenlijk uit kiezen?

lees meer

Wet DO: achterhaald en nodeloos duur

door: Bart Jacobs, 21 november 2018

In de hele eID-historie wil het maar niet doordringen tot het centralistisch ingestelde ministerie dat met een decentrale architectuur veel problemen verdwijnen.

lees meer

AVG & eID

door: Bart Jacobs, 6 juni 2018

De techniek achter elektronische handtekeningen bestaat al lang, maar is nooit goed van de grond gekomen, door gebrek aan flexibiliteit en door hoge kosten. Maar er is een oplossing.

lees meer

Gespetter en gesputter met de AVG

door: Bart Jacobs, 19 februari 2018

Met de komst van de AVG moeten organisaties de rechtmatigheid van ál hun verwerkingen kunnen onderbouwen. Dat is nog niet zo eenvoudig, merkte ook een Nijmeegs zwembad.

lees meer

Reason yourself out of blockchains

door: Bart Jacobs, 28 november 2017

Scherpe, kritische vragen zijn nodig als antwoord op opdringere blockchaingurus met hyperige beloften. Waar staan bijvoorbeeld de gevoelige gegevens en hoe zijn ze beschermd?

lees meer

PSD2, een Europese strategische blunder

door: Bart Jacobs, 12 september 2017

Begin volgend jaar wordt de PSD2 van kracht, een EU-richtlijn die banken ertoe dwingt hun financiële systemen open te stellen voor nieuwe dienstverleners. Maar of dat nu zo’n goed idee is?

lees meer